Schiavona, Zuidoost-Europa, 1600-1700
schiavona
Schiavona, Zuidoost-Europa, 1600-1700Schiavonesca betekent letterlijk 'Slavisch zwaard'. Oorspronkelijk kwam dit zwaardtype met S-vormige pareerstang in de 14e eeuw uit Servië. Dit zwaardtype ontwikkelde zich gedurende de 15e en 16e eeuw in Zuidoost-Europa en was veel in gebruik in Hongarije en Italië.
Gevest: van ijzer. Buitenwaarts horizontaal gebogen platte achterpareerstang, doorlopend in een vuistbeugel met krullende bovenzijde. Ricasso is opgenomen in een uit ijzeren repen opgebouwde korf, met asymmetrisch vooraanzicht. Een U-vormige duimbeugel is aan de draagzijde gemonteerd. De vorm van de duimbeugel wijkt sterk af van andere Schiavona's en kan hierdoor als a-typisch worden bestempeld. Spoelvormige houten greep, ovaal-rechthoekig in doorsnede, omwonden met gevlochten ijzerdraad. Gladde greepring op boven- en onderzijde. In plaats van de zgn 'kattenkop' is een blokvormige greepknop met de klingangel gemonteerd. Mogelijk een latere aanpassing, waardoor de korf niet aangehaakt kan worden aan de ring van de kattenkop.
Kling: van ijzer, breed, recht, verjongend en tweesnijdend tot en met de symmetrische punt. Op beide zijden van het sterk is een geul aangebracht.
Korf zit los. Mogelijk is de kling niet contemporain, mogelijk zelfs niet eens authentiek. Deel van de kling is niet geslepen. De s-vormige duimring zweeft los in het gevest en is a-typisch. De duim past ook niet goed in. Korf vertoont allerhande soldeerwerk. Sterke aanwijzingen dat dit zwaard of delen ervan niet authentiek zijn. Norman pommeltype 39 (1615-1635). De pommel lijkt authentiek maar is aan de basis beschadigd en zit er scheef op. Op de basis van de kling is een merk in de vorm van een kroon aangebracht. Het merk is echter erg groot (1,5 cm breed, 0,5 cm hoog) en erg slordig gemaakt. Zeer opvallend is ook het gewicht: meer dan 1600 gr. Hiermee is dit exemplaar veel zwaarder dan andere schiavona's uit de NMM-collectie. Deze wegen meestal 1000-1100 gr. Twee andere exemplaren 1300 en 1450 gram.