Infantriesabel, Dordrecht, 1750-1800
sabel
Gevest gemaakt van messing met een neerwaarts krullende, taps toelopende achterpareerstang voorzien van een eindknop. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang over in een bolle D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel is met een schroef vastgemaakt aan de snuit van de greepknop. Ter hoogte van de voorzijde van de kling ontspringt een zijbeugel. Deze zijbeugel buigt in eerste instantie omlaag om vervolgens richting de knokkelbeugel te buigen. De zijbeugel komt met de knokkelbeugel in verbinding op 2/3 van de knokkelbeugel. Waar de zijbeugel ontspringt uit de pareerstang is ook een klein uitstulpsel aanwezig. Dit is het restant van een tweede zijbeugel die op 1/3 van de knokkelbeugel met de knokkelbeugel in contact had moeten staan. Een verdikking in de knokkelbeugel op deze plek wijst hierop.De handgreep is gemaakt van hout en is omwonden met haaienhuid en tussen de ribben recht en getwijnd messingdraad. De handgreep is bedekt met een gladde, doorlopende greepkap, met een bolle bovenzijde in de vorm van een gestylleerde leeuwenkop. Bovenop de greepkap is een kleine cylindrische angelknop aanwezig. Aan de onderzijde van de handgreep zijn de handgreep en de greepkap omwikkeld met een platte, glade, brede greepring van messing.
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer met een asymetrische punt. De kling is niet voorzien van een geul of richel. Op het sterk van de kling zijn op de binnenzijde een Bataafse leeuw geëtst en aan de buitenzijde de Vrijheidsmaagd en de woorden "Dordrecht" en "Burgerey".
De schede is gemaakt van leer en is versierd met banen parallel aan de randen. De schedepunt is gemaakt van messing en heeft een gestylleerde putknop en een geëtste lijn/band parallel aan de bovenrand. De schedemond is ook gemaakt van messing en heeft aan de buitenzijde aan de onderkant van de schedemond een gat waar een bandolierhaak door bevestigd kon worden. Op een later moment is op de rug van de schedemond een apart opzetstuk van een draagring aangebracht. Op dit moment werd ook op 1/3 van de schede een aparte draagband met draagring van messing aangebracht.
De stijlelementen in de vorm van de eindknop op de achterpareerstang, de stijl van de zijbeugels en de gestylleerde leeuwenkop komen veelvuldig voor op infantriesabels die zijn gemaakt rond 1750 voor het reguliere leger. De infantriesabel heeft vervolgens een tweede leven gehad rond 1780 als onderdeel van de burgerwacht van Dordrecht. Het zal waarschijnlijk rond dit moment zijn geweest dat de versiering op de kling werd aangebracht en de schede werd aangepast.