Portret van Guillaume Chrétien Charles van Solms Braunfels, majoor van het Staatse leger, van het regiment Erfprins van Oranje Nassau
portret
jOp de achterzijde van het doek staan in Franstalig handschrift de voornamen van de geportretteerde officier en de naam van de schilder vermeld:
‘Guillaume Chrétien Charles, Major du Régiment du Prince Heredaire d’Orange et de Nassau au service de L.L.H.H.P.P.: Les Etats Généraux … de la Garnison de Hülsten, Flandre. Peint par F.F. Dryander Octobre 1779’.
Gelet op de ridderlijke helm met rood-wit-blauwe pluimen ligt er een verband met Oranje Nassau. De majoor is waarschijnlijk prins G. C. Ch. von Solms ofwel Willem Christiaan Karel (Willem Christiaan), vorst van Solms-Braunfels (1759-1837), die ingedeeld was bij het regiment Erf-Prince van Orange en Nassau. Zijn naam komt voor op de naamlijst van officieren met de vermelding dat hij op 22 juni 1779 werd aangesteld tot majoor (zie website Nederlands Militair Erfgoed). Deze bevordering was mogelijk de aanleiding om zich te laten portretteren in oktober van dat jaar. In overeenstemming met de mode in die periode draagt hij een korte prak van strak gekamd wit haar met zijdelings een krul en staartje met zwarte strik. Als officiersdistinctief hangt om zijn hals een halve maanvormige, vergulde metalen ringkraag waarop het Generaliteitswapen met wapentroffeën prijkt. Tot het einde van het Ancient Regime in 1795 waren ringkragen, als laatste rudiment van de ridderlijke uitrusting, bij officieren in gebruik. Achter zijn rug, in de linkeronderhoek, is een fragment van een, zo te zien, hermelijnen mantel geschilderd om zijn vorstelijke status aan te geven.
Toen Frederik Hendrik in 1645 Hulst, zichtbaar op de achtergrond van het schilderij, veroverde, kwam het onder bestuur te liggen van de generaliteit Staats-Vlaanderen (in grote lijnen het huidige Zeeuws-Vlaanderen). Hij maakte er een vesting van en stelde er Ludwig van Nassau aan als gouverneur die zich er vestigde. Het gouverneurschap bleef waarschijnlijk tot de opheffing in 1795 in handen van de Oranje Nassaus, zodat mogelijk ook Willem Christiaan Karel gouverneur (en als laatste) is geweest.
De Duitse kunstschilder Johann Friedrich Dryander (1756-1812) was hofschilder van Ludwig van Nassau-Saarbrücken (1745-1794) en is bekend om zijn portretten van (Franse) officieren. Het onderhavige portret, dat gevat is in de oorspronkelijke, fraai vergulde lijst, werd verworven, omdat zich in de collectie NMM geen officiersportretten uit het eind van de achttiende eeuw bevonden.