The Japanese mastery of Korea: the advance towards the Yalu. Japanese troops proceeding towards Ichon: coolies bearing compressed fodder. - The Japanese mastery of Korea: the Mikado’s artillery moving northward to the Yalu. A battery of field guns on the way to Ichon.
reproductie
H.W. Koekkoek (1867-1929)De kunstschilder Hermanus W. Koekkoek, telg van het bekende schildersgeslacht, kreeg les van zijn vader Willem. Hij woonde en werkte van 1887 tot 1891 in Londen, ging terug naar Amsterdam en vertrok in 1901 wederom naar Londen. Hij kreeg vooral bekendheid als schilder en illustrator van militaire voorstellingen. Zijn vroege schilderwerk toont een voorkeur voor cavaleriecharges en veel van zijn werken uit de jaren 1890 hebben militaire operaties uit de Frans-Duitse oorlog als onderwerp waarvoor hij uitvoerig historisch onderzoek deed. Voor de The Illustrated London News (ILN) tekende hij tussen 1902 en 1920 vrijwel wekelijks een grote prent (A3 formaat) met betrekking tot de gebeurtenissen uit de Boerenoorlog, de Russisch-Japanse oorlog, de strijd in het Midden-Oosten en de Eerste Wereldoorlog. De zich in de collectie LM bevindende ILN-supplementen van zijn hand tellen 101 exemplaren, waarvan 75 stuks op A3 formaat en 26 stuks op A4 formaat, en belopen de periode juni 1900 tot en met april 1920. Daarnaast bevinden zich in de LM-bibliotheek 7 ILN-volumes van de jaren 1914, 1917 en 1918.
Koekkoek was een van de tekenaars die door het populaire Britse weekblad ILN (1842-2003) waren ingehuurd om het algemene wereldnieuws te illustreren. Vanaf 1890 ging ILN meer gebruik maken van foto’s, maar desondanks bleef de krant tot het einde van de Eerste Wereldoorlog nog rijkelijk gebruik maken van tot de verbeelding sprekende sterke oorlogstekeningen. De reden was dat de fotografie van die tijd nog niet voldoende was om oorlogsscenario’s goed vast te leggen.
Lang niet alle creaties van de talentvolle Koekkoek waren van eigen hand. Hij tekende vooral naar schetsen van de uitgezonden oorlogstekenaars/correspondenten Frederic Villiers (Boerenoorlog, Russisch-Japanse oorlog, Eerste Wereldoorlog), Julius Price (bij het Italiaanse leger), de feitelijk cartoonist Alfred Pearse, Walter Kirton en Richard Caton Woodville, E. Hosang, F.T. Jane, H.C. Seppings-Wright (bij het Turkse leger), Simon Lake (een Armerikaanse maritiem ingenieur), Charles de Grineau, naar foto’s van L. de St.Fégor en van J.R. Sitlington Sterrett, of naar werk en/of verslagen van ooggetuigen, zijnde niet met name genoemde Britse legerofficieren waarvan alleen de naam van de Amerikaanse officier dr N. Monroe Hopkins staat genoemd. De verhalen van ooggetuigen boden Koekkoek de mogelijkheid om zijn creativiteit meer tot uiting te brengen dan de aangeleverde schetsen en/of foto’s. Die zijn dan ook minder realistisch, maar meer dramatisch en krachtiger getekend.