Een B-25 Mitchel bommenwerper van het Royal Air Force 320 (Dutch) Squadron Marine Luchtvaartdienst word op vliegveld Dunsfold in Engeland met bommen geladen, met zwart-witte invasiestrepen op romp en vleugels Periode rond de D-day invasie 6 juni 1944
schilderij
Te zien in het museum:M.06.01.35P.01.02
InvasiestrepenInvasiestrepen waren afwisselend zwarte en witte banden geschilderd op de rompen en vleugels van geallieerde vliegtuigen tijdens de Tweede Wereldoorlog om de kans te verkleinen dat ze zouden worden aangevallen door eigen troepen tijdens en na de landing in Normandië . Drie witte en twee zwarte banden werden rond de achterzijde van een romp vlak voor de staartsectie (staart) en van voren naar achteren om het bovenste en onderste vleugeloppervlakten.
Nadat een studie had geconcludeerd dat de duizenden vliegtuigen die bij de invasie betrokken waren, werd het markeringsschema op 17 mei 1944 goedgekeurd door Air Chief Marshal Sir Trafford Leigh-Mallory , die de leiding had over de Allied Expeditionary Air Force. Op 1 juni werd een kleinschalige test over de invasievloot van OVERLORD gevlogen om de bemanning van het schip vertrouwd te maken met de markeringen, maar om veiligheidsredenen werden er pas op 3 en 4 juni orders gegeven om de strepen te schilderen.
Er werden strepen aangebracht op gevechtsvliegtuigen, fotoverkenningsvliegtuigen , troepentransportschepen, tweemotorige middelzware en lichte bommenwerpers en sommige speciale vliegtuigen. Ze waren niet geschilderd op viermotorige zware bommenwerpers van de US Eighth Air Force of RAF Bomber Command , aangezien de kans op identiteitsverwisseling klein was, aangezien de Luftwaffe weinig van dergelijke bommenwerpers had (de Heinkel He 177 en de Focke-Wulf Fw 200 Condor waren de uitzonderingen). Het bevel had betrekking op alle vliegtuigen van de Allied Expeditionary Air Force , de Air Defense of Great Britain , zweefvliegtuigen en ondersteunende vliegtuigen zoals Coastal Command lucht-zee reddingsvliegtuigen waarvan de taken kunnen bestaan uit het overvliegen van geallieerde luchtafweergeschut.
Ze werden eind 1944 volledig verwijderd nadat de geallieerden totale luchtoverheersing boven Frankrijk hadden bereikt.
Bron: https://en.wikipedia.org/wiki/Invasion_stripes