Degen, Parijs, 1772-1773
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts en met de klok meegebogen achterpareerstang eindigend in een ajourgewerkte eindknop versierd met een bloemmotief. Deze achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok dat is versierd met een centraal medaillon waarin bloemen staan afgebeeld en dat is omringd met een ajourgewerkt bloemmotief. Uit de andere zijde van pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel dat in het verbrede midden op dezelde manier is versierd als het pareerblok. De rest van de knokkelbeugel is versierd met een gegraveerd bladmotief en de knokkelbeugel zit verzonken in de zwaardknop. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. De vingerbeugels zijn versierd met een gegraveerd bladmotief. Op de linkerzijde van de voorste vingerbeugel zijn meerdere merken ingeslagen. Deze merken bestaan uit het restant van een makersmerk (gekroonde fleur de lille met daarnaast een graankorrel een de letter D (initiaal van de achternaam), een onleesbaar/verweerd belastingsmerk en een jaarletter (gekroonde I). Tussen de stootplaat en het pareerblok is een gefacetteerd stootblok aanwezig dat is versierd met twee banen golvende lijnen. Op de achterzijde van het stootblok is een belastingsmerk ingeslagen (linker profiel van een menselijk hoofd met helm). De stootplaat is symmetrisch en 8-vormig uitgevoerd waarbij de rechterzijde iets groter is. De stootplaat is op beide zijden aan binnen- en buitenzijde versierd met een centraal medaillon waarin verschillende vazen staan afgebeeld. Deze medaillons zijn omringd met een ajourgewerkt bloemenmotief. De rand van de stootplaat is versierd met een gegraveerd bladmotief en een centrale leeuwenkop. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een afgevlakte ovale doorsnede. De handgreep is omwonden met zilverbanden met daartussen twee banen getwijnd zilverdraad. Aan boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is olijfvormig en gemaatk van zilver met een ovale doorsnede. De knop is versierd met een centraal medaillon met hierin een vaas en om het medaillon is een ajourgewerkt bloemmotief aanwezig. Bovenop deknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770 - 1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met op de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel, waardoor de kling een driehoekige doorsnede heeft. Op de drie vlakken zijn geaccentueerde middengeulen aangebracht.
Het geïdentificeerde belastingsmerk is Frankrijk gebruikt in de periode oktober 1768 - november 1774 gebruikt voor zilveren voorwerpen. Daarbij geeft het restant van het makersmerk aan dat de maker in Parijs woonde/werkte, maar met alleen het initiaal van de achternaam kan deze niet verder geïdentificeerd worden. Het jaarmerk werd gedurende deze periode gebruikt om de periode juli 1772 - juli 1773 aan te duiden als het moment waarin dit gevest werd gemaakt.