De hertog van Anjou vervolgt zijn tocht door Antwerpen onder een baldakijn - La Ioyevse & magnifique Entre'e de Monseigneur François Fils De France, Et Frere Vnicqve Dv Roy, par la grace de Dieu, Dvc De Brabant, d'Anjou, Alençon, Berri, &c. en sa tres-renommée ville D'Anvers.
buitentekstillustratie
Tekst uit de tentoonstellingscatalogus bij de geklijknamige tentoonstelling "Willem" april-oktober 2018In de aanloop naar en tijdens de Nederlandse Opstand vonden verschillende zogeheten ‘blijde inkomsten’ of ‘blijde intredes’ plaats, bijvoorbeeld van Filips II respectievelijk van Frans Hercules van Valois, hertog van Anjou. De blijde intrede was een middeleeuws gebruik, waarbij een pas aangetreden vorst, landvoogd of andere hoogwaardigheidsbekleder een vreedzaam bezoek bracht aan de steden in het gebied dat zijn feodaal bezit was en feestelijk onthaald werd door de lokale bevolking, waarbij de wederzijdse rechten, plichten, privileges en vrijheden opnieuw bevestigd werden. Niet zelden deed de hoogwaardigheidsbekleder verschillende steden aan op een soort tournee. Naar aanleiding van de blijde inkomsten werden vaak prachtig geïllustreerde boeken gemaakt waarin de gebeurtenissen gedetailleerd werden beschreven en verbeeld. Deze uitgaven vormen een genre op zich.
Tentoonstellingstekst "Willem" subthema 3.1.7
In de aanloop naar en tijdens de Tachtigjarige Oorlog vinden verschillende zogeheten ‘blijde inkomsten’ of ‘blijde intredes’ plaats. De blijde intrede is een middeleeuws gebruik. Hierbij brengt een pas aangetreden vorst, landvoogd of andere hoogwaardigheidsbekleder een vreedzaam bezoek aan een of meer steden in het gebied dat zijn feodaal bezit is en wordt hij of zij feestelijk onthaald door de lokale bevolking. Tevens worden bij zo’n gebeurtenis de wederzijdse rechten, plichten, privileges en vrijheden opnieuw bevestigd . Naar aanleiding van de blijde inkomsten worden vaak prachtig geïllustreerde boeken gemaakt waarin de gebeurtenissen gedetailleerd worden beschreven en verbeeld. Dit werk over de blijde inkomst van de hertog van Anjou in 1581 als heer van de Nederlanden is daar een goed voorbeeld van.