Degen, Amsterdam, na 1747 met gevest uit 1720
degen
Gevest gemaakt van zilver met neerwaarts gebogen achterpareerstang die eindigt met een eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok met een zeshoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een hoekige, D-vormige knokkelbeugel die iets verdikt is in het midden. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. In de bovenste bocht van de knokkelbeugel zijn aan de linkerzijde twee merken aanwezig. Eén is een makersmerk bestaande uit de letters "G H", waarschijnlijk zilversmid Gerrit Hoying en het andere merk is het stadsmerk van Amsterdam. Uit de basis van de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Tussen het pareerblok en de stootplaat is een zesvlakkig gefacetteerd stootblok aanwezig. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig uitgevoerd, waarbij de rechterhelft iets groter is. De stootplaat is onversierd, op een verdikte, gestilleerde rand. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1700-1750), maar is door Norman zelf gedateerd als circa 1720. Tussen de stootplaat en de kling is een machinaal vervaardigd, origineel rood vilten stootleder aanwezig. De kleur is sinds de plaatsing na 1900 vervaagd.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een ovale doorsnede. De handgreep is omwonden met getwijnd zilverdraad van verschillende diktes met daartussen een zilverband. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop heeft de vorm van een afgetopte peer en is gemaakt van zilver met een gefacetteerde ovale doorsnede. Op de top van de gevestknop zijn vier gestilleerde bladeren aanwezig. Bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman gevestknoptype 87 (1710-1730).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met een zeshoekige tot ovale doorsnede. Op het sterk staat een cherubijn afgebeeld met daarboven op een rol de letters "P V O" (Prins van Oranje) en het wapen van het huis van Oranje. Op de basis van de kling staat de naam van de zwaardveger "Jacobus Coenraads Mr (Meester) Zwaardveger tot Amsterdam". Dit is een zwaardveger die vanaf 1747 in de Amsterdamse bronnen voorkomt.
Het verschil in datering van het gevest en de kling geeft aan dat het gevest na 1747 is voorzien van een nieuwe kling . De versiering op de kling geeft aan dat vanaf dit moment de degen eigendom was van een aanhanger van het huis van Oranje. Helaas is het onbekend of deze eigenaar officier was in de stadhouderlijke garde of 'alleen' een gegoede burger.