Degen, Amsterdam, 1768
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang eindigend in een eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok dat is versierd met bloemwerk. UIt de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die ook is versierd met bloemwerk. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. In de binnenzijde van de bovenste bocht van de knokkelbeugel zijn drie merken aanwezig, bestaande uit het stadsmerk van Amsterdam, een meestersteken bestaande uit de letters GH, waarschijnlijk afkomstig van Gerrit Hoying, en een driehoek met daarin de letter I, wat een jaarmerk is voor het jaartal 1768 in Amsterdam. Uit de basis van de achterpareerstang onstpringt zijwaarts een ajourgewerkte zijring waarin een bloem is uitgespaard. Deze zijring staat in verbinding met de knokkelbeugel. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 109 (1610-1820).De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De handgreep is versierd met bloemwerk.
De gevestknop is eivormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De gehele knop is versierd met bloemwerk en bedekt met een angelknop. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptypte 88 (1700-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met een flauw zeshoekige tot ovale doorsnede. De kling is versierd met een centraal wapentrofee waaromheen geometrisch lijnwerk is geëtst. Onder deze versiering is een rennende wolf aanwezig (het makersteken van de stad Solingen).
Gezien het relatief kliene formaat van de degen is het waarschijnlijk dat deze is gemaakt voor een kind.