Degen, Solingen/Amsterdam, circa 1710-1720
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts en met de klok meegebogen achterpareerstang waarvan de eindknop is versierd/vormgegeven als een vogelachtig monsterhoofd. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok met ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een hoekige, D-vormige knokkelbeugel waarvan het verdikte midden van de beugel versierd is met een opengewerkt blad- en rolmotief. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. In de onderste bocht van de knokkelbeugel is aan de linkerzijde een makersmerk aanwezig, bestaand uit de letters "D H". Uit de basis van de knokkelbeugel en achterpareerstang bij het pareerblok ontspringen twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding en zijn er deels door omsloten. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een zeshoekig gefacetteerd stootblok aanwezig. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig uitgevoerd, waarbij de rechterzijde iets groter is. De rand van de stootplaat is verdikt en versierd met een ajourgewerkt bladmotief. Op de rand is hetzelfde makersmerk aanwezig. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevestype 112 (1700-1750).De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een ovale doorsnede. De handgreep is omwonden met getwijnd zilverdraad met aan de boven- en onderzijde een zilveren band.
De gevestknop is gemaakt van zilver met een ovale doorsnede en een afgevlakte, ovale vorm. De gevestknop heeft een centraal paneel met daaromheen een ajourgewerkt bladmotief. Bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman gevestknoptype 86 (ca 1650-1710).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met het bladsoort "Colichemarde" met een verbreed sterk van de kling, met een dun zwak. Op het sterk is een middengeul aanwezig en op het smalle stuk heeft de kling een ruitvormige doorsnede. In de middengeul is de plaatsnaam "SOHLINGEN" geëtst, de plaats in Duitsland waar deze kling is gemaakt.
Het makersmerk, bestaande uit de letters "D H" is afkomstig van de Amsterdamse zilvermid Daniel Housel senior, die voor het eerst wordt genoemd in de Amsterdamse bronnen bij zijn trouwen in 1710 in Amsterdam. Hij was actief in Amsterdam tot zijn overlijden in 1747, waarna zijn zoon, Daniel Housel junior vanaf 1765 ook zilvermid werd en hetzelfde makersmerk gebruikte.