Degen, Duitsland, 1700-1750
degen
Gevest: gemaakt van ijzer met recht naar achter stekende achterste pareerstang. De voorste pareerstang buigt naar de knop toe en vormt een D-vormige knokkelbeugel. In het midden van de knokkelbeugel is op de buitenzijde een versiering van een gestylleerd menselijk figuur aanwezig in combinatie met grafeerwerk dat de illusie van vlechtwerk moet creëren. Een vergelijkbare versiering is aanwezig op het uiteinde van de achterste pareerstang. De voorste en achterste pareerstang worden gescheiden door een pareerblok dat is versierd met aan beide zijden een ruitermotief. Aan de basis van beide pareerstangen ontspringt in de snedezijde een vingerbeugel. Tussen pareerblok en het blad is een symmetrisch uitgevoerde stootplaat aanwezig, hoewel de rechter iets groter is. De vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar zitten er niet aan vast. De stootplaat is gemaakt uit een stuk metaal met een vierkante uitsparing voor het pareerblok en het blad. Aan de binnen- en buitenzijde van de stootplaat is een versiering aangebracht bestaande uit gebeitelde ruitermotieven, hoewel deze aan de binnenzijde is gegraveerd. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1700-1750).De spoelvormige handgreep is (vermoedelijk) gemaakt van hout met een gefaceteerde, ovale doorsnede. Het hout is omwonden met getwijnd zilverdraad met om de twee twijnen zilverdraad een strook kopermetaal. Aan beide einden van de handgreep is een Turkse knoop aanwezig, gemaakt van zilverdraad.
De knop van de degen is uivormig met een ovale doorsnede, die evenwijdig loopt aan de platte zijde van de kling. Op deze zijdes is een gebeiteld ruitermotief aanwezig en op de scherp-zijdes een gebeiteld paardenhoofd. De angel wordt bedekt met een angelknop. Dit knoptype is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1700-1780). De knokkelbeugel staat met de knop in verbinding doormiddel van een uitsparing in de knop, waarin de beugel is geplaatst. De puntige zijden van de knop staan enkele graden tegen de klok ingedraaid ten opzichte van de snijrichting van het blad.
De combinatie van de grotere rechterhelft van de stootplaat met de tegen-de-klok-ingedraaide knop maakt het waarschijnlijk dat de originele eigenaar rechtshandig was.
De kling is gemaakt van ijzer, tweesnijdend en evenredig verjongend richting de punt. Tot ongeveer 1/3e van het blad heeft het blad een dubbele middengeul met hierin meerdere gaten. Richting het eind van de geulen is hierin een inscriptie gemaakt. Aan de linkerzijde is dit "I N T O L E D O / I N T O L E D O" en op de rechterzijde "J U A N / M A R T I N E Z". Gedurende de 18e eeuw waren in Toledo meerdere (minimaal 3) klingsmeden aanwezig met de naam Juan Martinez. Het is om deze reden aannemelijk dat een van deze smeden deze kling heeft gemaakt. Aan beide zijden worden de geulen afgesloten door één gestylleerd anker, waarna het blad een zeshoekige doorsnede heeft tot aan de punt.