Degen, Duitsland, 1700-1750
degen
Gevest: gemaakt van ijzer met een naar rechts gebogen achterste pareerstang. De voorste pareerstang buigt naar de knop toe en vormt een D-vormige knokkelbeugel. In het midden van de knokkelbeugel is op de buitenzijde een versiering van een gestylleerd menselijk figuur aanwezig. Een vergelijkbare versiering is aanwezig op het uiteinde van de achterste pareerstang. De voorste en achterste pareerstang worden gescheiden door een pareerblok dat is versierd met aan beide zijden een ruitermotief. Aan de basis van beide pareerstangen ontspringt in de snedezijde een vingerbeugel. Tussen pareerblok en het blad is een symmetrisch uitgevoerde stootplaat aanwezig, hoewel de linkerzijde groter is dan de rechter. De vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar zitten er niet aan vast. De stootplaat is gemaakt uit een stuk metaal met een vierkante uitsparing voor het pareerblok en het blad. Aan de buitenzijde van de stootplaat is een versiering aangebracht bestaande uit gebeitelde ruitermotieven, terwijl de binnenzijde is versierd met gegraveerde bladmotieven. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1700-1750).De spoelvormige handgreep is (vermoedelijk) gemaakt van hout met een gefaceteerde, ovale doorsnede. Het hout is omwonden met een afwisseling van grof gevlochten zilverdraad met daartussen twee rijen fijn gevlochten zilverdraad. Aan beide einden van de handgreep is een Turkse knoop aanwezig.
De knop van de degen is uivormig met een ovale doorsnede, die evenwijdig loopt aan de platte zijde van de kling. Op deze zijdes is een gebeiteld ruitermotief aanwezig en op de scherp-zijdes een gebeiteld paardenhoofd. De angel wordt bedekt met een angelknop. Dit knoptype is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1700-1780). De knop is enkele graden met de klok mee gedraaid ten opzichte van het scherp van de kling. De knokkelbeugel staat met de knop in verbinding doormiddel van een uitsparing in de knop, waarin de beugel is geplaatst.
De combinatie met de grotere linkerhelft van de stootplaat, de naar rechts gebogen achterste pareerstang en met de klok meegedraaide knop wijzen erop dat de originele eigenaar van dit object linkshandig was.
De kling is gemaakt van ijzer, tweesnijdend en evenredig verjongend richting de punt. Tot ongeveer 1/3e van het blad is een middengeul aanwezig, waarna de kling een zeshoekige doorsnee heeft. In de geul is op de buitenzijde de inscriptie " E N T O L E D O" aangebracht met aan beide zijden van de inscriptie enkele kruisjes en wordt afgesloten riching de punt met een gestylleerd anker. Aan de binnenzijde is in de geul de inscirptie "A N T O N I O (vier kruisjes) P I N C I N I O" aangebracht. Ook deze inscriptie wordt aan beide zijden geflankeerd door meerdere kruisjes en wordt afgesloten riching de punt met een gestylleerd anker. De inscripties moeten een herkomst in Toledo aanduiden en dat het object gemaakt is door de smid Antinio Pincinio. Het gaat hierbij echter om een vervalsing, aangezien deze smid leefde tussen 1509 en 1589 en omdat zijn achternaam wordt gespeld als Pinccinio. Waarschijnlijk is deze kling gemaakt in Solingen, Duitsland.
Styllistisch komt het gevest dit object sterk overeen met objecten 019035, 019039, 019041 en 011193. Mogelijk zijn deze gevesten afkomstig uit dezelfde werkplaats.