Degen, 1651
degen
Gevest: gemaakt van ijzer met een rechte voor- en achterpareerstang die eindigen in meloenvormige, geribbelde knoppen. Uit de voorpareerstang ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die verzonken is in de pommel. In het midden van de beugel zijn twee geribbelde meloenvormige knoppen aanwezig. Uit beide pareerstangen ontspringt aan beide zijden een zijbeugel. In het midden van de rechter zijbeugel zijn twee geribbelde meloenknoppen aanwezig, terwijl uit het midden van de linker zijbeugel een duimring ontspringt die in verbinding staat met het pareerblok. In de zijbeugels zijn plaatjes gezet die zijn vormgegeven als bladeren, waardoor enkele gaten in de platen zitten. Het gevest is geïdentificeerd als een vroege versie van het Norman gevesttype 112 (1650-1700).De greep is spoelvormig en gemaakt van hout met een vierkante doorsnede. De houten kern is niet (meer) overtrokken.
De knop is paddestoelvormig met een ronde doorsnede. Op de knop is geen angelknop aanwezig, aangezien deze direct op de zwaardknop is geklonken. De knop is versierd met een bloemmotief. De knop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 67 (1645-1670).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. De kling heeft een holle, ruitvormige doorsnede, waarbij de middengraat verder naar de achtersnede is geplaatst. Hierdoor ontstaat een pallast-achtige kling. Op de sterk van de kling zijn meerdere inscripties en decoraties geëtst. Op de linkerzijde is dit: het jaartal 1651 - Ruiter te paard - "CONSTANTUS FORTUNA ERAT" - Krijger te voet - "ROMANUS [....] [....]ANUS" - bloemmotief. Op de rechterzijde is dit: het jaartal 1651 - Ruiter te paard - "INTE ARMA SILENT LEGES" (betekenis: onder de wapens zwijgen de wetten) - Krijger te voet - "PA[...]STROIA [...]NUS" - bloemmotief.