Houwdegen, 1600-1625
rapier
Rapier met geciseleerde ijzeren korf: vuistbeugel en pareerstang, greepbekleding van roggenhuid, 1575-1624.Gevest: gesmeed en van ijzer. Lange pareerstang is aan de voorzijde gecombineerd met een D-vormige vuistbeugel met niet gefixeerde bovenzijde. Klein spits naar beneden wijzend pareerhart of pareerblok. Rondom het ricasso is aan de voor- en achterzijde een bril gemonteerd; uit de onderzijde ontspringt vanaf de buitenzijde een drietal zijbeugels. Op de draagzijde ontspringen vier zijbeugels die samenkomen en invoegen op het midden van de vuistbeugel. Houten greep heeft tien ribben, bekleed met grijze vissenhuid (roggenhuid?); ertussen is getwijnd koperdraad gewonden. Greepknop is convex-cilindrisch met stippels geciseleerd, de geklonken klingangel zit in een balustervormige angelknop. Gevest is waarschijnlijk gegoten en nageciseleerd met kleine mensfiguren.
Kling: van ijzer, recht en tweesnijdend tot en met de symmetrische punt. Op beide zijden staat geciseleerd:"INTI DOMINI". Stempel op beide zijden van het ricasso.
Norman:
Hilttype 61 (1600-1640)
Inner guardtype 31 (1620)
Pommeltype 32 (1570-1625)
Dit gevestwapen zit qua kling tussen een rapier en houwdegen in. Aangezien de kling lang vrij breed blijft beschouwen we dit exemplaar als een houwdegen. Op het ricasso is een merk ingeslagen in de vorm van gekroond wapenschild met de letters OT. Dit merk wordt genoemd in het boek Blankwaffen I van H. Seitz op p. 341. Volgens Seitz betreft het een merk dat gebruikt werd door zwaardmakers uit Toledo, Spanje.