Houwdegen, type Waalse degen, Midden-Europa, 1650-1700
houwdegen
Gevest: van ijzer. Naar beneden buigende achterpareerstang (rond in doorsnede, breder wordende bolvormige eindknop). Aan de voorzijde een D-vormige verankerde vuistbeugel (rond in doorsnede met dubbele nodus in het midden), hartvormige gedreven en geciseleerde stootplaat (met florale motieven), stootplaat met zijbeugel (naar greepknop, rond in doorsnede met dubbele nodus en aftakking naar vuistbeugel). Aan de draagzijde zijn aanwijzingen zichtbaar dat hier origineel een stootplaat aanwezig was, maar dat deze zeer waarschijnlijk tijdens de initiele gebruiksfase weer verwijderd is.Peervormige greepknop met schijfvormige kop met geklonken klingangel. Greepkern van hout, achthoekig in doorsnede, bestaande uit twee plaatjes, greepwikkeling onder en boven een Turkse knoop (van ijzerdraad, rest van greepwikkeling ontbreekt).
Kling: breed, recht, tweesnijdend tot aan de symmetrische brede punt. Op weerszijden van het sterk de diep ingeslagen inscriptie: "(mannenkop, ondersteboven) ". De twee gezichten aan weerszijden zijn niet boven elkaar geplaatst om de kling niet onnodig veel te verzwakken. Dit makersmerk is afkomstig van Johannes Wundes de Jongere (1578-1650) uit Solingen. Het is onwaarschijnlijk dat dit zwaard door hem is gemaakt, maar de kling is zeer waarschijnlijk uit zijn werkplaats afkomstig, ondanks dat hij zelf in 1650 is overleden.
De stijl van het gevest wijst erop dat dit zwaard is afgemaakt en gebruikt in Midden-Europa. Nederlandse waalse degens beschikken namelijk niet over een zijbeugel of nodussen.