Rapier met komgevest, 1650-1675
rapier
Rapier met komgevest, 1650-1675Totale lengte: 1177 mm, klinklengte: 1010 mm, klingbreedte: 24 mm
Gevest bestaande uit beugels, die rond van doorsnede zijn, alsmede een komvormige stootplaat. Lange rechte pareerstang met spiraalvormig ingeveilde uiteinden en platte eindknoppen. Uit de voorste pareerstang ontspringt een vuistbeugel met een uiteinde en suite met de pareerstang en eveens spiraalvormig ingeveild deel in het midden. De wortels van de armen van de pareerstang zijn balustervormig. Het pareerblok heeft drie verticaal geprofileerde oppervlakten waarvan de buitenste hol geveild zijn en het centrale paneel bol met vijf dwarse inveilingen. Het pareerblok heeft een puntige zijstang. De eveneens uit de voeten van de pareerstang ontspringende pareerbeugels vedwijnen onder de guarda polvo en zijn met uitwendige schroeven aan de kom bevestigd. De guarda polvo is ajourgewerkt en bestaat uit een centraal rozetvormig deel omgeven door een golfrank met in iedere bocht afwisselend een bloemkelk en een plantkundig ornament. De GP is met twee uitwendige schroeven aan de kom bevestigd. De ajour bewerkte kom heeft een omgeslagen rand (rompe puntas). De kom is over de gehele oppervlaket versierd hoofdzakelijk met ajourbewerkte plantkundige motieven.
Vgl: Norman & Barne (1980), hilt 100 1630-1700 of later).
Knop: vijgvormig en rond in bovenaanzicht en met een dichte basis versierd met accanthusbladeren in laag reliëf, de rest ajour bewerkt in een golfrank met afbeeldingen van planten en dieren. Rondom de eveneens vijgcormigangelknop accanthusbladeren. Korte beklervormige knophals.
Vgl: Norman & Barne (1980), pommel 67 (1645-1670).
Greep: nagenoegrechte greep van ovale doorsnede. Met steil diagonale groeven en ribben. Wikkeling bestaande uit nauw omwikkelde kepervormig gerangschikte ijzerdraden. Onder en boven Turkse knopen van verschillende breedte.
Kling: zeshoekige doorsnede tot aan de punt. Op een zesde van het ricasso een centrale holle geul geflankeerd door twee lijnen over de gehele lengte en gevuld met de volgende inscriptie (op draag- en buitenzijde): X . X . J.U.A.N.IE.Z [vier ruitvormig gearrangeerde puntjes] D.E [vier ruitvormig gearrangeerde puntjes] T.O.L.L.E.D.O.X.X. Onder de middengeul zit een ankermerk.
Op het ricasso op de buitenzijde en gotische A in een vierkant. Ondanks de verwijzing naar Toledo, is de zwaardkling zeer waarschijnlijk gemaakt in Solingen. Dat de handgreep is gemaakt in Spanje, is niet op voorhand uit te sluiten.
Dit object vertoond grote overeenkomsten met een object in het Metropolitan Museum in New York (USA) met het objectnummer 14.25.995.