Degen, 1780-1800
degen
Gevest gemaakt van messing met een neerwaarts en naar buiten kullende achterpareerstang voorzien van een eindschijfknop die is versierd met een gechiseleerde bloem. De achterpareerstang ontspringt uit een vaasvormig pareerblok met een afgerond vierkante doorsnede. Het pareerblok is versierd met eenzelfde gechiselleerde bloem en bladmotief in lijnets. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die is verzonken in de gevestknop. Het midden van de knokkelbeugel is versierd met drie gechiseleerde bloemen aan beide zijden. Uit de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat ovaal stootblok aanwezig dat is versierd met een gestyleerde parelrand. De stootplaat is plat en ovaal vormgegeven en is aan de buitenzijde versierd met twee parallele banen langs de rand en een band bladmotief in lijnets versierd. Aan de binnenzijde is de stootplaat versierd met langs de rand twee parelranden met ertussen een rand diamantknoppen. Verder is de binnenzijde versierd met een bloemmotief in lijnets. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1770-1820). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van messing met een ovale doorsnede. De buitenzijden van de handgreep zijn versierd met drie gechiseleerde bloemen met ertussen een geëtst bloemmotief. Geëtst bloemmotief komt ook op de korte zijden van de handgreep voor. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een schijf aanwezig die is afgezet met een parelrand.
De gevestknop is vaasvormig en gemaakt van messing met een ronde doorsnede. Het lijf van het gevest is versierd met gechiseleerde bloemen en de schouders zijn afgezet met een parelrand. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 92 (1780-1800).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is de kling voorzien van een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is versierd met enkele bloemmotieven in lijnets. Aan de binnenzijde van de kling zijn ook de letters S H te lezen. Dit zijn de vermoedelijke initialen van de zwaardveger. In de voorste snijrand zijn twee flinke butsen zichtbaar. Het is onduidelijk of deze afkomstig zijn van gebruik.