Degen, Solingen 1780-1800
degen
Gevest gemaakt van verguld messing met een rechte achterpareerstang voorzie van een neerwaartsbuigende eindschijfknop. De achterpareerstang ontspringt uit een vaasvormig pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een brede D-vormige knokkelbeugel die is verzonken in de gevestknop. De knokkelbeugel is licht gefacetteerd. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot halverwege de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat rond stootblok aanwezig. De stootplaat is plat en ovaal vormgegeven en is onversierd. Aan de buitenzijde is aan de draagzijde enige slijtage zichtbaar. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1770-1820). Tussen de kling en de stootplaat is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig met een ronde doorsnede en is gemaakt van verguld messing. De handgreep is in de lengterichting gefacetteerd. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep zijn eindschijfjes aanwezig.
De gevestknop is gevormd als een vaas met een ronde doorsnede en is gemaakt van verguld messing. Het lijf van de vaas is in de lengterichting gefacetteerd en bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een vroege Norman knoptype 92 (1780-1800).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is een sterk verhoogde middenrichel aanwezig terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Op het sterk van de kling zijn restanten van blauwing aanwezig, net zoals rocailles in lijnets. Aan de basis van de kling staat de naam van de zwaardveger en zijn locatie: "J. Schimmelbusch & Zoon" "te Solingen". De tekst is in het Nederlands geplaatst. Dit wijst erop dat deze degen voor de Nederlandse markt is gemaakt.