Degen met schede, Frankrijk, 1800-1809
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eind schijfknop. Op de schijfknop zijn torderende zilverbanden aanwezig. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Midden op het pareerblok is een medaillon met bloem aanwezig. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle D-vormige knokkelbeugel die verzonken zit in de gevestknop. Centraal in het verdikte midden is een medaillon met bloem aanwezig met daaromheen torderende zilverbanden. De rest van de knokkelbeugel en de achterpareerstang zijn versierd met geciseleerde ruiten. Onder de knokkelbeugel en de achterpareerstang ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken relatief recht tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Op de achterste vingerbeugel zijn de restanten van twee merken aanwezig. Een bestaat uit een rechtopstaand zwaard met links ernaast de letter F en onder het zwaard de letter O of Q. Het andere merk is het aangezicht van een mannenhoofd. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een rond afgerond stootblok aanwezig dat is versierd met geciseleerde ruiten. De stootplaat is ovaal vormgegeven met op de buitenzijde een verdeling in vier kwarten waarin diagonale, rechte lijnen zijn aangebracht, omringd door een band geciseleerde cirkels. Aan de binnenzijde zijn twee medaillons met bloemen aanwezig met verder meer bloemmotief en twee banden geciseleerde cirkels. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1800-1820). Het merk bestaande uit het aangezicht van een mannenhoofd is een Frans belastingsmerk dat werd gebruikt in de periode 19-07-1798 tot 01-09-1809. Het andere merk is de helft van het makersmerk van de smid. De identiteit van deze smid is onbekend, maar twee van de drie initialen zijn F, ..., O(/Q). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een vierkant/rechthoekige doorsnede. Op de handgreep is een centraal medaillon met bloem aanwezig met daaromheen diagonale/torderende lijnen en ronde geciseleerde knoppen. Verder zijn op de korte zijdes van de handgreep bladmotiefen geëtst.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is voorzien van een centraal medaillon met bloem en daaromheen geëtste bladmotieven. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aan de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel en aan de binnenzijde een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en voorzien van vergulde guirlandes/bladranken en wapentrofeeën.
De schede is gemaakt van hout met driehoekige doorsnede. De schede is omwikkeld met wit roggenleer. Aan de bovenzijde van de schede is een zilveren mondings-/draagband aanwezig die is versierd met bloemstempels en cirkels. Deze draagband is verder voorzien van een beweegbare draagring. De schedepunt is gemaakt van messing en voorzien van rocailles en lijnversiering doormiddel van krassen.