Degen, Frankrijk, 1797-1798
degen
Gevest gemaakt van zilver met een rechte achterpareerstand die eindigt in een neerwaarts gebogen druppel. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgevlakt ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een hoekige, D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Aan het uiteinde van de knokkelbeugel zijn twee merken aanwezig. Een in de vorm van een haan en de ander is het aangezicht van een mannelijk hoofd. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Op de voorste vingerbeugel zijn twee restanten van merken aanwezig. Een in de vorm van het aangezicht van een vrouwenhoofd en de ander bestaat uit een ruitvormig merk met hierin een zwaard en de letter J. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een rond, plat stootblok aanwezig. De stootplaat is plat en ovaal gevormd. De buitenzijde is voorzien van een versiering van diagonale banen met daaromheen een rand van diamantknoppen. De binnenzijde van de stootplaat is, net zoals de rest van het gevest, versierd met gechiseleerde florale motieven met daartussen banen van diamantknoppen. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1770-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een vierkante doorsnede. De handgreep is op dezelfde wijze versierd als het gevest. Aan de onderzijde van de handgreep zijn dezelfde merken zichtbaar als elders op het gevest. In het ruitvormige merk zijn nu ook de letters F en R zichtbaar. Het merk van het vrouwenhoofd is een Frans belastingsmerk. Dit merk werd hier gebruikt tussen 1795 en 1797. Het mannenhoofd en de haan daarentegen zijn belastingsmerken die werden gebruikt vanaf 19 juni 1798 tot 1 september 1809. Het verschil in de dateringen van de merken geeft aan dat het gevest is 'aangemeld' in 1797 en toen is voorzien van het merk van het vrouwenhoofd, maar dat het pas na 19 juni 1798 is afgemaakt en toen van de resterende merken is voorzien. De merken met de letters zijn makersmerken met de initialen van de maker. Waarschijnlijk gaat het in dit geval om ene Jean-François Roumier. Deze zilversmid was actief in Frankrijk tijdens en na de Franse Revolutie. In het Metropolitan Museum of Art liggen onder andere drie zilveren drankglazen die door hem zijn vervaardigd.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is op dezelfde manier versierd als de rest van het gevest. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is sprake van een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en voorzien van enkele florale motieven in goudets. Aan de basis van de kling zijn aan de binnenzijde in een verguld paneel de letters B.S.B te lezen. Dit zijn de initialen van de klingsmid: Benjamin Schimmelbusch uit Solingen.