Degen, Amsterdam, 1800-1840
degen
Gevest gemaakt van verguld messing met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eindknop. De achterpareerstang ontspringt in een gedrongen pareerblok met een rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle D-vormige knokkelbeugel die verzonken zit in de gevestknop. Uit de basis van de knokkelbeugel en de achterpareerstang ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot onder aan de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een rond afgerond stootblok aanwezig. De stootplaat is ovaal en aan de buitenzijde onversierd, op twee groeven parallel aan de rand na. De binnenzijde van de stootplaat is net als de rest van de gevestelementen versierd met noppen in bloem-, palmet- en spiraalpatronen. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1800-1820/1840). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van verguld messing met een ovale doorsnede. De handgreep is op dezelfde wijze versierd als de rest van het gevest.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van verguld messing met een ronde doorsnede. De gevestknop is op dezelfde wijze versierd als de rest van het gevest. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820/1840).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aan de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd, eindigend in een bladmotief. Het sterk is verder versierd met vergulde florale motieven in lijnets.
Wapen is zeer waarschijnlijk gelijktijdig of zelfs van dezelfde maker als object 011216 gezien de gelijkenis in stijl en versiering. Datering en mogelijke locatie zijn hierop gebaseerd.