Degen, Parijs, 1798-1809
degen
Gevest gemaakt van zilver met een rechte achterpareerstang met neerwaarts gebogen eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Aan het uiteinde van de knokkelbeugel zijn twee (restanten van) merken aanwezig, een in de vorm van een haan, en de ander het zijaanzicht van een hoofd met frygische muts. Uit de basis van de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels wijzen naar de stootplaat, maar komen er niet mee in aanraking. Op de voorste vingerbeugel zijn de restanten van twee merken aanwezig, eentje in de vorm van het aangezicht van een mannenhoofd, en de ander bestaat uit gekruisde degens met eromheen graankorrels. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat, ovaal stootblok aanwezig. De stootplaat is ovaal en aan de buitenkant versierd met geponsde schulpmotieven. De binnenkant van de stootplaat, en de rest van alle gevestdelen, zijn voorzien van geometrische patronen met behulp van diamantknoppen en ruiten. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1800-1820). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De hangreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De handgreep is op dezelfde manier versierd als de rest van het gevest. Aan de onderzijde zijn de restanten van twee merken aanwezig. Dit zijn dezelfde merken als degene op de vingerbeugel.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is op dezelfde manier versierd als het gevest. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De merken die op het gevest aanwezig zijn, de twee soorten hoofden en de haan, zijn Franse belastingsmerken die zijn gebruikt in de periode 19 juni 1798 tot 1 september 1809. De specifieke vormen van de merken zijn toegeschreven aan Parijs. Het andere merk (de gekruisde degens met graankorrels) is waarschijnlijk een makersmerk, maar de specifieke maker is onbekend.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde heeft de kling een sterk verhoogde middenrichel, terwijl de binnenzijde is voorzien van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en voorzien van florale motieven in goudets. Aan de binnenzijde zijn de letters "A K" aangebracht. Dit zijn waarschijnlijk de initialen van de zwaardveger/-verkoper.