Degen, Frankrijk 1790-1810
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarsts gebogen achterpareerstang met eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle, D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel is vastgelast aan de gevestknop. Uit de onderzijde van het pareerblok ontspringen twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels buigen richting de achterpareerstang en de knokkelbeugel om vervolgens om te buigen richting de stootplaat. De vingerbeugels en de achterpareerstang en knokkelbeugel staan met elkaar in verbinding met behulp van een afgevlakt ovale verstevigingsstuk. De stootplaat is plat en ovaal. De buitenzijde van de stootplaat is onversierd, terwijl de binnenzijde en de rest van het gevest rijkelijk zijn versierd met ronde en ovale diamantknoppen in ster- en palmetformaties. Daarnaast zijn op de binnenzijde van de stootplaat meerdere merken aanwezig: Het aangezicht van een mannenhoofd met rechts het cijfer 8, een merk in de vorm van een haan, een (restant van een) merk in een driehoekig vlak en een merk bestaande uit de letters N B met ertussen een pistool. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1800-1820). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een rechthoekige doorsnede. De handgreep is op dezelfde manier versierd als het gevest.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is op dezelfde wijze versierd als het gevest. Bovenop de gevestknop is een schijfvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 89 (1770-1820).
De aanwezige merken, specifiek het mannenhoofd en de haan, zijn Franse belastingsmerken uit de periode 17 juni 1798 en 1 september 1809. Het cijfer 8 wijst op een bepaald departement van Frankrijk, maar het is onbekend welke dit is. Het merk met de letters N B en het pistool is het makersmerk van een nog onbekende zilversmid. De betekenis van het driehoekige merk is vooralsnog onbekend.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde van de kling is een sterk verhoogde middenrichel aanwezig, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en voorzien van vergulde rocailles in lijnets.