Degen, Den Haag, 1817
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts en met de klok meegebogen achterpareerstang met schijfknop. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop en hert verdikte midden van de knokkelbeugel is voorzien van een gefacetteerde versiering. Uit de basis van de achterpareerstang en knokkelbeugel ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels krullen naar de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een als bloem gestylleerd, plat stootblok aanwezig. De stootplaat is plat en ovaal met aan de binnenzijde een kartelrand. Aan de buitenzijde zijn drie restanten van ongeïdentifeceerde zilvermerken aanwezig, deels over elkaar. Een is waarschijnlijk de letter H als jaarletter. Een ander merk bestaat uit de letters "I W ...", waarschijnlijk het makersmerk en als laatste het zijaanzicht van een vogel, waarschijnlijk een ooievaar. De ooievaar is onderdeel van het stadswapen van Den Haag. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1775-1820). Gedurende deze tijd is de letter H als jaarletter gebruikt voor het jaar 1817. Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een rechthoekige doorsnede. De handgreep is omwikkeld met een combinatie van getwijnd zilverdraad in verschillende diktes en zilverbanden. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is volledig gefacetteerd en bedekt met een angelknop. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aaan de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. De kling is onversierd.