Degen, Montpellier, 1773-1774
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met ajourgewerkte eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen, ajourgewerkt pareerblok met een afgevlakt ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle, D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop met een ajourgewerkt verdikt midden. De rest van de knokkelbeugel is versierd met een rij gebeitelde ruiten. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. De voorste vingerbeugel is afgebroken, de achterste vingerbeugel reikt tot aan de stootplaat, maar staat er niet mee in verbinding. Op de voorste vingerbeugel zijn (de restanten van) twee merken zichtbaar: het bovenaanzicht van een bloem en een bekroonde letter "K". Tussen het pareerblok en de stootplaat is een vierkant gefacetteerd stootblok aanwezig dat is versierd met een krans. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig vormgegeven, waarbij de rechterhelft iets groter is. De stootplaat is versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon dat omringt is met een rand van gebeitelde ruiten en bladmotief. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Het bloemenmerk is een Frans belastingsmerk dat is gebruikt in de periode oktober 1768 - november 1774. In deze periode werd de bekroonde letter K gebruikt als jaarmerk in de periode juli 1773 en juli 1774. Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig, hol en gemaakt van zilver met een vierkante doorsnede. De handgreep is grotendeels versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon met op de hoeken een rij gebeitelde ruiten. Langs de boven- en onderzijde van de handgreep is een ruitpatroon en bladmotief aanwezig. Op de onderzijde van de handgreep zijn verder het bloemmerk en het jaarmerk aanwezig, net zoals een ander belastingsmerk in de vorm van een klein hoofd in profiel en een makersmerk bestaand uit een rechtopstaand zwaard met aan weerszijden de letters L en A (initialen van de, vooralsnog onbekende, zilversmid).
De gevestknop is olijfvormig, hol en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De gevestknop is versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon omringt door een bladmotief. Boven op de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aan de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel en aan de binnenzijde een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is versierd met gegraveerde en vergulde moresken. Op de binnenzijde is ook een verguld paneel aanwezig met daarin de tekst: "Dumas / & / Boichon / Mr / fourbisseur / Dans La / Grande / Rue à / Montpellier" (Dumas & Boichon, meester zwaardvegers in de hoofdstraat van Montpellier).
De tekst op de kling impliceert dat deze degen verkocht is door zwaardvegers uit Montpellier. De genoemde namen komen echter niet overeen met de initialen op het makersmerk.