Degen met kling "à la Colichemarde", Parijs 1777-1778
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eindknop versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgevlakt ovale doorsnede dat is versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon en bloemenmotief. Uit de andere zijde van het pareerblok onstpringt een bolle D-vormige knokkelbeugel die zit verzonken in de gevestknop. Het verdikte midden is voorzien van een ajourgewerkt ruitpatroon met een bloemenmotief. Onder de achterpareerstang en knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. De achterste vingerbeugel reikt tot de stootplaat, maar staat er niet mee in verbinding. De voorste vingerbeugel is halverwege afgebroken. Op de voorste vingerbeugel staan drie (restanten van) merken: een bekroonde halve letter O, een half merk bestaand uit een kruis met links daarvan een J en eronder een D en als laatste een letter A met hierdoorheen sierige krullen. Tussen het pareerblok en de stootplaat is een vierkant gefactteerd stootblok aanwezig dat is versierd met krullende puntlijnen. Mogelijk is op de voorzijde van het stootblok nog een merk aanwezig, maar dit is onleesbaar/gedegradeerd. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig uitgevoerd. De stootplaat is versierd met een ajourgewerkt ruitpatroon met daaroverheen een bloemmotief. De niet-ajourgewerkte delen van het gevest zijn versierd met gebeitelde ruiten. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-17800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een vierkante doorsnede. De handgreep is hol en compleet voorzien van een ajourgewerkt ruitpatroon en omwikkeld met een bloemmotief. Op de hoeken van de handgreep en aan de boven- en onderzijde is een niet-ajourgewerkt ruitpatroon aanwezig. Aan de onderzijde van de handgreep zijn drie (restanten van) merken aanwezig: De letter A met krullen, een kruis met rechts de letter J en daaronder de letter D, en op de andere zijde de bekroonde letter O.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is voorzien van een ajourgewerkt ruitpatroon met bloemmotief. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
Het merk in de vorm van een letter A met krullen is een Frans belastingsmerk dat is gebruik in de periode 1774-1780. In deze periode werd de bekroonde O gebruikt als jaarmerk, specifiek tussen juli 1777 en juli 1778. Het merk met het kruis en de letters zijn beide helften van een makersmerk, vermoedelijk van een Parijse zilversmid met de initialen J J D. Waarschijnlijk zijn dit de initialen van Jacques Joseph Demay, die rond deze tijd stond geregistreerd in Parijs.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is sprake van een verhoogde middenrichel terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Op ongeveer 1/3e van de kling versmald deze relatief snel, een stijl kling die bekend staat als "à la Colinchmerde". Op het sterk van de kling zijn op een geblauwd fond vergulde geëtste rocailles gelegd.