Degen, Amsterdam, 1775-1785
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen voor- en achterpareerstang, beide voorzien van eindknoppen. Op de eindknoppen is een bloem afgebeeld. Voor- en achterpareerstang worden van elkaar gescheiden door een gedrongen pareerblok met een rechthoekige doorsnede. UIt de basis van de voorpareerstang ontspringt bij het pareerblok een bolle D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Op het uiteinde van de knokkelbeugel zijn twee (restanten) van merken aanwezig: het stadswapen van Amsterdam (gebruikt tot 1807; jaarletter niet meer aanwezig) en de letters "I H S" (initialen van een onbekende zilversmid). Aan de andere zijde van de knokkelbeugel is een onbekend merk zichtbaar waarin nog de letter "A" zichtbaar is. Uit de onderzijde van de pareerstangen ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels zijn relatief recht en reiken niet tot aan de stootplaat. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat, rond stootblok aanwezig. De stootplaat is ovaalvormig en voorzien van een ajourgewerkt bloempatroon met daarin medaillons en een bladmotief. Op de medaillons staan afwisselend een visser en een boer verschillende bezigheden uit te beelden. Op de knokkelbeugel is een medaillon met vaas omringt door een ajourgewerkt bloempatroon aanwezig en op de gevestknop aan weerszijden een medaillon met daarin wederom de visser en boer met bloempatroon eromheen en een ajourgewerkt bloempatroon tussen beide helften. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1775-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De grip is spoelvormig en gemaakt van hout met een vierkante doorsnede. De handgreep is omwonden met een zilverband met tussen de wikkels getwijnd zilverdraad van verschillende diktes. Aan de boven- en onderzijde van handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. Bovenop de gevestknop is een gescheurde angelknop aanwezig die eikelvormig is. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is de kling voorzien van een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is op beide zijden voorzien van rocailles in lijnets. Aan de binnenzijde staat op de basis van de kling een tekst: "Abraham du Celliée, M(eester) Zwaardveger in de Kalverstraat tot Amsterdam". Op de buitenzijde staat dezelfde tekst, maar dan in het Frans: "A. du Celliée m. Fourbisseur à Kalverstraat à Amsterdam. Wederom op de binnenzijde is nog een andere inscriptie aanwezig in een klein medaillon: "Pour Dieu & Le Honor de Roy (voor god en de eer van de koning)". Abraham du Celliée is een zwaardveger uit Amsterdam die hier actief was/voorkomt in archieven tot 1785.