Degen, Parijs, 1772-1773
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met ajourgewerkte eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een eveneens ajourgewerkt, gedrongen pareerblok met een afgevlakt ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een afgerond hoekige, D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Het verdikte midden is versierd met een ajourgewerkt ruit/vlechtpatroon, terwijl de rest van de knokkelbeugel is versierd met gebeitelde ruiten. Onder de knokkelbeugel en achterpareerstang ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Op de voorste vingerbeugel zijn drie (restanten van) merken aanwezig: een bekroonde letter I, het bovenaanzicht van een bloem en een rechtopstaand zwaard met daarnaast de letter D. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een vierkant gefacetteerd stootblok aanwezig. Op de voorzijde is een merkje aanwezig in de vorm van een gehelmd hoofd in profiel. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig vormgegeven. De stootplaat is versierd met een ajourgewerkt ruit/vlechtpatroon en omringd met een rand van gebeitelde ruiten. Net zoals op de rest van het gevest, worden dergelijke ruitbanden begrensd met een rozet. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig, hol en gemaakt van zilver met een vierkante doorsnede. De handgreep is versierd met een ajourgewerkt ruit/vlechtpatroon met op de hoeken een band van gebeitelde ruiten. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is ook zo'n rand aanwezig. Op de onderste rand zijn daarnaast meerdere (restanten van) merken aanwezig, zoals de bekroonde letter I, het bovenaanzicht van een bloem, het gehelmde hoofd, en een kleine letter T.
De gevestknop is eivormig, hol en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De gevestknop is versierd met een ajourgewerkt ruit/vlechtpatroon met daaromheen een band gebeitelde ruiten met rozetten. Bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1740-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde is de kling voorzien van een sterk verhoogde middenrichel, terwijl op de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is versierd met geëtste moresken en rocailles.
De merken in de vorm het bovenaanzicht van een bloem en het gehelmde hoofd zijn Franse belastingsmerken die zijn gebruikt in de periode oktober 1768 en november 1774. In deze periode werd de bekroonde letter I gebruikt als jaarmerk voor de periode juli 1772-juli 1773. Het merk bestaande uit het zwaard met de letter D en de lostaande letter T vormen beide helften van het makersmerk van een zilversmid die de initialen "T D" had. Helaas is deze zilversmid vooralsnog ongeïdentificeerd.