Degen, Den Haag, 1785
degen
Gevest gemaakt van zilver met een rechte achterpareerstang voorzien van een neerwaarts krullende schijfknop. De achterpareerstang ontspringt uit een vaasvormig pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die is verzonken in de gevestknop. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels krullen naar de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Tussen het pareerblok en de stootplaat is een plat, rond stootblok aanwezig. Bovenbeschreven gevestonderdelen zijn allen compleet gefacetteerd. De stootplaat is plat en ovaal vormgegeven. De rand is versierd met een ajourgewerkt vlechtwerk. De binnenzijde is verder versierd met stralende groeven. De buitenzijde is onversierd, maar is wel voorzien van drie zilvermerken: een ooievaar (het stadswapen van Den Haag), een makersmerk (van een onbekende smid) bestaande uit de letters "J B" en een jaarletter "O". Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1780-1820). Gedurende deze periode is de jaarletter "O" gebruikt in het jaar 1785. Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De kling is spoelvormig en gemaakt van hout met een ovale doorsnede. De handgreep is omwikkeld met een combinatie van zilverband en getwijnd zilverdraad. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep zijn Turkse knopen van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een gefacetteerd ronde doorsnede. De gevestknop is rondom gefacetteerd en voorzien van een angelknop. De gevestknop is geïdenticeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. In het sterk van de kling is een middengeul aanwezig. In deze middengeul is in een zijde de tekst "EN TOLEDO IN HISPANIA" geplaatst en aan de andere zijde "SEBATIANO ERNANDEZ" rondom deze tekst zijn kruizen en ankers geëtst. De rest van de kling heeft een ruitvormige doorsnede. Ondanks de verwijzing naar Toledo, Spanje, is deze kling hier waarschijnlijk niet gemaakt. Zo ontbreken specifieke makersmerken uit Toledo, en is de naam niet bekend als een smid uit Toledo. Waarschijnlijk gaat het hier om een verbastering van "Sebastian Hernandez", een bekende smid uit Toledo die hier rond 1600 actief was. De naam is waarschijnlijk aangebracht om de illusie te wekken dat de degen hier vandaan kwam en dus meer waard was.