Degen, Frankrijk, 1734-1735
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eindknop die is versierd met gebeitelde bladmotieven. Op de rechterzijde van de achterpareerstang is een ongeïdentificeerd merk aanwezig. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok dat is versierd met een uitgebeitelde buste van een stereotype Romeinse keizer op voetstuk. Uit de andere zijde van de pareerstang ontspringt een hoekige, D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel is een latere reparatie en gemaakt van messing. Het verdikte midden van de knokkelbeugel is versierd in dezelfde stijl als de rest van het gevest. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Uit de basis van de knokkelbeugel en achterpareerstang ontspringen bij het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Op de voorste vingerbeugel staat een restant van een jaarmerk, bestaand uit de letter "S". Tussen de stootplaat en het pareerblok is een vierkant gefacetteerd stootblok aanwezig. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig uitgevoerd. De stootplaat is op beide helften op zowel binnen- als buitenzijde versierd met een uitgebeitelde centrale buste van een stereotype Romeinse keizer op een voetstuk met daaromheen bladmotieven. De diepere delen van zowel de stootplaat als de rest van het gevest zijn versierd met een vissenschubbenmotief. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1725-1750). Ervan uitgaande dat dit gevest is gemaakt in Frankrijk, impliceert het jaarmerk dat dit gevest is gemaakt in de periode september 1734 - september 1735. Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een ovale doorsnede. Het gevest is omwikkeld met een dubbele baan getwijnd zilverdraad. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is eivormig met een licht ovale doorsnede en is gemaakt van zilver. De versiering is dezelfde als op de stootplaat. Bovenop de gevestknop is geen angelknop (meer) aanwezig. Mogelijk is deze verwijderd om de reparatie van de knokkelbeugel mogelijk te maken. De angelknop is geïdentificeerd als een Norman gevestknoptype 88 (1700-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met het klingtype Colichemarde. De kling heeft een zeshoekige doorsnede. Het verbrede sterk is aan de basis versierd met een paneel met geëtste moresken met daaronder wapentrofeeën en lofwerk.