Degen, Parijs/Solingen, 1765-1766
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang eindigend in een ajourgewerkte en met bloemmotief versierde eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een met bloem- en bladmotief versierde, ajourgewerkt pareerblok waaruit uit de andere zijde een D-vormige knokkelbeugel ontspringt. Het verdikte midden is ajourgewerkt en versierd met een combinatie van een bloem- en bladmotief, terwijl de rest van de knokkelbeugel is versierd met een gegraveerd bladmotief. De knokkelbeugel zit verzonken in de zwaardknop. Onder de achterpareerstang en knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding en zijn ook versierd met een gegraveerd bladmotief. Op de linkerzijde van de voorste vingerbeugel zijn drie merken aanwezig. Deze merken zijn (van onder naar boven) een restant van een makersmerk (bekroonde fleur de lille met daarnaast twee graankorrels) waarbij de initialen van de maker zijn verweerd, een belastingsmerk in de vorm van gekruisde lauwertakken en een jaarmerk in de vorm van de letter B (ooit bekroond, maar deze is verweerd). Tussen het pareerblok en de stootplaat is een gefaceteerd stootblok aanwezig dat is versierd met twee banden golvende lijnen. In de voorzijde is daarnaast een ander belastingsmerk aangebracht in de vorm van een gestylleerd lammerhoofd. De stootplaat is symmetrisch en 8-vormig uitgevoerd waarbij de rechterhelft iets groter is. Beide helften van de stootplaat zijn ajourgewerkt en versierd met een blad- en bloemmotief. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een rechthoekige doorsnede. Het gevest is omwonden met een zilverband waartussen een dubbele band getwijnd zilverdraad aanwezig is. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is eivormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De complete knop is ajourgewerkt en versierd met een blad- en bloemmotief en bedekt met een angelknop. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1700-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met een sterk verhoogde middenrichel, waardoor de kling een driehoekige doorsnede heeft. Op de basis van de kling is op beide zijden een paneel aanwezig dat versierd is met moresken en de tekst "De la / fabrique / De La / Marque / au raisin / a / Sohlingen) met daarboven een druiventros (vrij vertaald "De fabriek van het druivenmerk uit Solingen).
De belastingsmerken werden gebruikt in Parijs tussen Oktober 1762 en September 1768 waarbij het jaarmerk aangeeft dat het gevest specifiek is gemaakt tussen Juli 1765 en Juli 1766. Dit betekent dat hoewel de kling in Solingen is gemaakt voor de Franse markt (gezien de Franstalige tekst) en vervolgens in Parijs door een zwaardveger is voorzien van een gevest.