Degen, 1750-1780
degen
Gevest gemaakt van ijzer met een neerwaarts en met de klok meegedraaide achterpareerstang, eindigend in een met ajourgewerkt bloemenmotief versierde eindknop. Deze achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok dat op eenzelfde manier versierd is. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die verzonken zit in de gevestknop. De knokkelbeugel is versierd met een ajourgewerkt bloemenmotief in het verdikte midden en daaromheen een ajourgewerkt kabelmotief. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok vingerbeugels. Deze vingerbeugels zijn versierd met een ajourgewerkt kabelmotief en reiken tot aan de pareerstang, maar staan er niet mee in verbinding. Tussen het pareerblok en de stootplaat is een gefaceteerd stootblok aanwezig dat rondom is versierd met gepunt lijnwerk. De stootplaat is symmetrisch en 8-vormig uitgevoerd. De stootplaat is versierd met een systematisch ajourgewerkt bloemenmotief omringt door een ajourgewerkte kabelrand met in het midden van de rand een bloemenmotief. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een afgevlakte ovale doorsnede. De handgreep is omwonden met een combinatie van zilverbanden en getwijnd zilverdraad. Aan de boven en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is uivormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De knop is compleet gedecoreed met een systematisch ajourgewerkt bloemenmotief en bedekt met een angelknop. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1700-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aan de buitenzijde een sterk verhoogde middengraat, waardoor het blad een driehoekige doorsnede heeft. Op het sterk van de kling is een beschadiging aanwezig die deels is weggeslepen.
NB. De versierstijl van het gevest is vaker aangetroffen op Franse degens die door zilvermerken zijn gedateerd in de periode 1760-1770. Deze degen is origineel toegeschreven aan Den Haag gedurende deze periode, maar er zijn geen zilvermerken of inscripties zichtbaar die deze locatie of specifieke datering ondersteunen.
NB. Greepwindsel enigszins ontzet.