Degen, 1770-1800
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang, eindigent in een ajourgewerkt eindknop met bloemmotief. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok dat is versierd met op beide brede zijden wapentrofeeën omringt door gebeitelde bloemmotieven. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een D-vormige knokkelbeugel die verzonken zit in de zwaardknop en in het midden versierd is met een ajourgewerkt bloemmotief. Uit het pareerblok ontspringen onder de achterpareerstang en knokkelbeugel vingerbeugels die reiken tot aan de stootplaat, maar er niet mee in verbinding staan. Tussen het pareerblok en de stootplaat zit een gefaceteerd stootblok dat is versierd met puntlijnen en op de rechterzijde van het stootblok is een klein zilvermerk zichtbaar. De stootplaat is symmetrisch, 8-vormig uitgevoerd en versierd met een ajourgewerkt bloemmotief rond twee wapentrofeeën. De rand van de stootplaat bestaat uit bladmotieven. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling zit een rood vilten stootleder.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een afgevlakte ovale doorsnede. De handgreep is omwonden met zilveren banden en getwijnd zilverdraad in verschillende diktes. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De zwaardknop is gemaakt van zilver en is licht ovaal met een eveneens licht ovale doorsnede. De zwaardknop is versierd met wapenschilden omringt door ajourgewerkte bloemmotieven. De zwaardknop is afgedekt met een angelknop. De zwaardknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820). Van dit knoptype wordt opgemerkt dat deze vaker worden aangetroffen op zilveren gevesten uit Frankrijk.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met op de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel. Hierdoor heeft de kling een rechthoekige doorsnede. Aan de basis van de kling zijn twee perforaties aanwezig. Het sterk van de kling is versierd met Rocaille, alles in lijnets. Op draagzijde de tekst:"Abraham / Du Celliee m / zwaardveeger / In de Kalverstraat / tot Amsterdam"; keerzijde: identieke tekst maar dan in het Frans. Dit betekend dat de maker van deze degen Abraham Du Celliee, meester zwaardveger uit de Kalverstraat in Amsterdam is.