Infantriesabel, Nederland, 1756-1807
sabel
Gevest gemaakt van messing met een licht neerwaarts gebogen, taps toelopende achterpareerstang voorzien van een balustervormige eindknop. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang relatief snel over in een D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel heeft een ovale doorsnede en is met een schroef bevestigd aan de snuit van de greepkap. Aan de onderzijde van de achterpareerstang is een inscriptie aanwezig: "No= 27". Dit is een oud inventarisnummer.De handgreep is gemaakt van hout en is met touw voorzien van elf ribben. De handgreep is daarna omwikkeld met haaienleer en tussen de ribben is de handgreep omwikkeld met een combinatie van recht en getwijnd messingdraad. De handgreep is bedekt met een gladde, brede greepkap van messing. Het uiteinde van de greepkap is vormgegeven als een gestileerde leeuw. Bovenop de greepkap is een kleine cilindrische angelknop aanwezig. Aan de onderzijde van de handgreep zijn de handgreep en de greepkap omwikkeld met een gladde, brede greepring van messing.
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer. De kling is voorzien van een asymmetrische punt en de laatste circa elf centimeter van de klingrug kan geslepen worden. De snijranden van de kling zijn arsenaalgeslepen. Tussen de kling en het gevest is het restant van een leren stootleder aanwezig. Op beide zijden van de kling is op het sterk een ets aanwezig in de vorm van de hand Gods. Dit is doorgaans een symbool dat wordt gebruikt door het Staatse leger. Dit synbool was ook in gebruik door de Hollandse Garde in combinatie met de lijfspreuk: Pugno Pro Patria.
De schede si gemaakt van leer en is versierd met banen parallel aan de randen. Aan de onderzijde van de kling is een gladde, brede schedepunt aanwezig van messing. De schedepunt is voorzien van een eindknop. Aan de bovenzijde van de schede is een gladde, brede schedemond aanwezig van messing. Aan de onderzijde van de schedemond is een gat aanwezig waar een koppelhaak doorheen steekt. De koppelhaak is met de niet-methode bevestigd aan de schede en schedemond. De koppelhaak is versierd met een dubbele groef aan de bovenzijde en een gestileerde eindknop aan de onderzijde. Beide versieringen zijn grotendeels weggesleten.