Infantriesabel, Nederland, 1756-1807
sabel
Gevest gemaakt van messing met een licht neerwaarts gebogen, taps toelopende achterpareerstang voorzien van een balustervormige eindknop. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang over in een geknakte, D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel is met een schroef bevestigd aan de snuit van de greepkap.De handgreep is gemaakt van hout en is met behulp van touw voorzien van elf ribben. De handgreep is daarna omwikkeld met haaienleer en tussen de ribben is een combinatie van recht en getwijnd messingdraad gewonden. De handgreep is bedekt met een gladde, brede greepkap van messing. Het uiteinde van de greepkap is vormgegeven als een gestileerde leeuw. Bovenop de greepkap is een kleine, cilindrische angelknop aanwezig. Onder de angelknop is op de greepkap een inscriptie aangebracht: "J5".
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer. De laatste circa tien centimeter van de klingrug kan geslepen worden. De voorste snijrand is ooit scherp geslepen, maar heeft geen zichtbare gebruiksschade. De gehele kling bevat groffe vijlsporen. Op de binnenzijde van de kling zijn de restanten van een inscriptie aanwezig: "[...]B / [...]R". Op de andere zijde "No.27 / 1784". Op beide zijde zijn verder de restanten van rocailles zichtbaar. De aanwezigheid van het jaartal 1784 betekend niet dat deze sabel toen gemaakt is. In dat jaar werden veel infantriesabels in gebruik genomen door de Burgerwacht die mogelijk eerder gebruikt werden door het Staatse Leger.
De schede is gemaakt van leer en is onversierd. De schede was ooit voorzien van een schedepunt, maar deze ontbreekt. Aan de bovenzijde van de schede is een gladde, brede schedemond van messing aanwezig. Aan de onderzijde van de schedemond is een ronde koppelhaak bevestigd. De schede is langer dan de kling van de infantriesabel en is van een andere stijl dan schedes van vergelijkbare sabels. Waarschijnlijk horen de sabel en schede niet bij elkaar.