Infantriesabel, Leiden, 1784
sabel
Gevest gemaakt van messing met een taps toelopende, licht naar boven gebogen achterpareerstang voorzien van een neerwaarts gebogen einddruppel. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang over in een stompe D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel zit met een schroef bevestigd aan de snuit van de greepkap. Ter hoogte van de voor- en achterkant van de kling ontspringen uit de pareerstang twee zijbeugels. Deze zijbeugels krullen naar de knokkelbeugel en staan ermee in verbinding op respectievelijk 1/3 en 2/3 van de knokkelbeugel.De handgreep is gemaakt van hout en is omwikkeld met haaienleer. Tussen de ribben is de hangreep omwikkeld met een combinatie van getwijnd en recht messingdraad. De handgreep is bedekt met een doorlopende, gladde greepkap van messing met een bolle bovenzijde. Bovenop de greepkap is een kleine, gladde angelknop aanwezig. Aan de onderzijde van de handgreep zijn de handgreep en de greepkap omwikkeld met een brede, gladde messing greepring.
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer. De kling is voorzien van een asymmetrische punt en de bovenste ca. 10 cm van de rug kan scherp geslepen worden. Dit is echter niet gebeurd. Op het sterk van de kling staat op de binnenzijde "Leyden" met het stadswapen van Leiden omringt door rocailles in lijnets. Aan de buitenzijde "No. 307 / 1784" omringt door rocailles. Deze inscriptie geeft weer dat deze sabel in Leiden is gebruikt en te boek stond als sabel nummer 307 uit het arsenaal van de stad, en waarschijnlijk gemaakt is rond 1784.
De schede is gemaakt van leer en is versierd met banen parallel aan de randen. De schedepunt bestaat uit een messing eindknop die in de schede steekt en is omwikkeld met kopdraadwindsel. De schedemond is gemaakt van messing. Onder de schedemond is een koppelhaak aan de schede bevestigd die in de schede steekt om 1 cm onder de haak weer uit de schede te steken en om te krullen. De koppelhaak is versierd met een enkele horizontale groef boven de punt.
Naast dat deze sabel op basis van de inscriptie gedateerd kan worden, vertoond het gevest sterke typologische overeenkomsten met sabels die zijn ingevoerd bij de Zwitserse Garde rond 1786, waardoor duidelijk wordt dat de datering door de inscriptie klopt. Verder onderzoek moet uitwijzen of deze sabel was bestempt voor de burgerwacht/schutterij.