Infantriesabel, Nederland, 1756-1807
sabel
Gevest gemaakt van messing met een neerwaarts gebogen, taps toelopende achterpareerstang voorzien met een balustervormige eindknop. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang over in een D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel is met een schroef bevestigd aan de snuit van de greepkap.De handgreep is gemaakt van hout en is met behulp van touw voorzien van twaalf ribben. De handgreep is verder omwikkeld met haaienleer en tussen de ribben is de handgreep omwikkeld met een combinatie van recht en getwijnd messingdraad. De handgreep is bedekt met een gladde, brede greepkap van messing. Het uiteinde van de greepkap is met behulp van twee deuken vormgegeven als een gestylleerde leeuwenknop. Bovenop de greepkap is de angel geklonken. Een angelknop ontbreekt. Aan de onderzijde van de handgreep zijn de handgreep en de greepkap omwikkeld met een gladde, brede greepring van messing. Op de greepkap is een inscriptie aanwezig: "A No = 49". Het gedeelte "No = 49" is een inventarisnummer. De letter "A" is mogelijk een aanduiding van een A-compagnie.
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer. De kling is voorzien van een ingekorte, asymmetrische punt. De laatste 6 cm van de klingrug kan geslepen worden, maar door het inkorten van de put zit er geen scherpe punt op. Mogelijk is de kling ingekort om te worden gebruikt als trainingswapen. De snijranden van de kling zijn arsenaalgeslepen.
De schede is gemaakt van leer en is versierd met banen parallel aan de randen. De schede is voorzien van een gladde, brede schedepunt van messing. De schedepunt is voorzien van een kleinde eindknop. Aan de bovenzijde van de schede is een gladde, brede schedemond van messing aanwezig. Aan de onderzijde van de schedemond is een koppelhaak bevestigd. De koppelhaak is versierd met een dubbele parallele groef aan de bovenzijde en een gestileerde eindknop.