Infantriesabel, Nederland, 1756-1807
sabel
Gevest gemaakt van messing met een korte, rechte, taps toelopende achterpareerstang voorzien van een balustervormige eindknop. Aan de andere zijde van de kling gaat de taps toelopende voorpareerstang over in een D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel is met een schroef bevestigd aan de snuit van de greepkap. De bevestiging van het gevest aan de kling is extra verstrevigd door een extra wig en spijker tussen de kling en de pareerstang.De handgreep is gemaakt van hout en is met behulp van touw voorzien van elf ribben. De handgreep is omwikkeld met haaienleer en tussen de ribben is een combinatie van recht en getwijnd messingdraad. De handgreep is bedekt met een gladde, brede greepkap van messing. Het uiteinde van de greepkap is vormgegeven als een gestileerde leeuwenkop. Bovenop de greepkap is een kleine, cilindrische angelknop aanwezig. Aan de onderzijde van de handgreep zijn de handgreep en de greepkap omwikkeld met een gladde, brede greepring van messing. Op de greepkap is een inscriptie gekrast: "AN126". Dit betekend waarschijnlijk dat dit sabel 126 is van een A-compagnie.
De kling is licht gebogen, eensnijdend en gemaakt van ijzer. De laatste circa 10 cm van de klingrug kan geslepen worden. De snijranden van de kling zijn arsenaal geslepen. Op 3/4 van de voorste snijrand zijn twee grote bramen aanwezig. De schade is zo goed mogelijk gerepareerd. Deze bramen lijken geen gevechtsschade te zijn.
De schede is gemaakt van leer en is versierd met banen parallel aan de randen. De schede was origineel voorzien van een schedepunt, maar deze ontbreekt. Aan de bovenzijde van de schede is een gladde, brede schedemond aanwezig van messing. Aan de onderzijde van de schedemond is een koppelhaak bevestigd. De koppelhaak is versierd met drie parallele groeven aan de bovenzijde en een gestileerde eindknop aan de onderzijde. In het midden van de koppelhaak is ook een mogelijk merk aanwezig: de letter G in een cirkel. De oorsprong van dit merk is vooralsnog onbekend.