Rapier, Nederland, 1590-1624, incompleet archeologisch object
rapier
Houwdegen, Duitsland, 1600-1625Totale lengte 917 mm / lengte kling 752 mm / breedte kling 40 mm
Opgebaggerd uit de Waal bij Nijmegen in 1949.
Frontaal assymetrisch gevest van platovale ijzeren beugels. S-vormige pareerstang waarvan de voorste arm min of meer rechtsandig naarbovenbuigt. De achterpareerstang buigt sterk terug in de richting van de kling. Het midden van de draagzijde van de achterpareerstang heeft een gebeitelde bloemversiering. Het Pareerblok is een verdikking van de pareerstang en heeft naar bendenden een lichte puntvorm. Het pareerblok heeft een gebeiteld schildvormig ornament (voorstelling onduidelijk) op de buitenzijde en op de draagzijde een symmetrisch lofwerk gevat in een schelpvromige achtergrond. Uit de pareerstang ontspringt een vrij grote pareerring en een stel pareerbeugels. Uit het onderuiteinde van de achterste pareerbeugel ontspringt een diagonale verbindingsbeugel die zich boven verliest in de pareerring. Op het uiteinde van de voorste pareerbeugel ontspringt een beugel die verticaal naar boven buigt en zonder aansluiting eindigt.
Vgl: Norman & Barne (1980), hilt 31, first half of 17th century.
Uit de voorste pareerstang ontspringt een zijbeugel die zich in drie beugels vertakt, de voorste zet zich vast op het onderuiteinde van de voorste pareerbeugel de achterste twee op het onderuiteinde van de achterste pareerbeugel, de achterste als een lustbeugel in een ruime bocht.
Vgl: Norman & Barne (1980), inner guard 11
Misschien eerder in eerste kwart van de 17de eeuw te dateren (zie Norman).
Knop: afwezig.
Kling: plat-ovaal in doorsnede met afgebroken punt. Op beide zijden op ongeveer 24 cm gerekend van boven twee geulen gescheiden door een centrale graat en geflankeerd door brede groeven. De twee geulen lopen door over het ricasso.
Inscripties en merken: Draagzijde in beide geulen: rijksappel van Solingen met dubbel kruis (opzoeken) in de richting van het gevest wijzend W I L H E L M lopende wolf W I R S B E R G Rijksappel (van Solingen) met dubbel kruis naar de klingpunt wijzend. Verderop het platte deel drie witmerken allen bestaande uit een gekroonde tang, (gegroepeerd een boven, twee onder te lezen met de punt naar boven). De onderste twee zijn geleijk en hebben elk een open kroon. Het bovenste merk is groter, heeft een kroon met gesloten beugels en heeft aan weerszijden van de tang: een W. De inscriptie en merken op de buitenzijde identiek, doch erg aangetast.
Verder bevatten de smalle groeven ook inscripties: Buitenzijde: deels onleesbaar, doch vermoedelijk: […] S W I E S W […] S
Draagzijde: deels onleesbaar […] N […] T S W E G W E F [/}.
Wirsberg : Actief tussen 1573 en 1607 in Solingen, zie Norman p 109.
Kling: bodemvondst, Zwaar aangetastVermoederlijk meer dan 10 cm afgebroken.