Het Kamp van Gilze en Rijen
schilderij
Gezien het gevelopschrift - Harmonie Gilze (opgericht in 1807) - ligt het legerkamp aan de weg die langs het lintdorpen Gilze voert. Het strekte zich uit tot het nabij gelegen dorpje Rijen. Van oudsher is het kamp - dat de naam Kampement van Rijen kreeg - in verband te brengen is met militaire kampementen en oefeningen. De uitgestrekte heide daar was hiervoor zeer geschikt. Het behoorde tot de bezittingen van de prinsen van Oranje, die stadhouder van de Republiek waren.Het kampement was in de periode tussen 1830 en 1840, ten tijde van de Belgische opstand, van bijzondere betekenis. In 1831 verliet prins Frederik Den Haag om in Breda zijn opperbevel over het mobiele leger te hervatten. In het kamp werd een troepenmacht van ongeveer 10.000 man ondergebracht. Ten opzichte van de kleine gemeenschap van beide dorpjes - samen nog geen 2000 zielen, was dit een enorm aantal. Het kampement was een tentenstad van 1000 bij 300 meter en verdeeld in twaalf wijken voor evenveel bataljons, elk met twee dubbele rijen van acht tenten. Op 23 juli 1831 hield koning Willem I er een wapeninspectie en werd daarbij vergezeld door de prins van Oranje en zijn drie kleinzonen. Vandaar het feestelijk vlagvertoon, waaronder de oranje vlag en de aanwezigheid van burgers (links). De zichtbare soldaten op de voorgrond zijn Jagers. Deze gebeurtenis was waarschijnlijk aanleiding om het in olieverf vast te leggen. - Het legerkamp van Rijen, rond 1831
onbekende schilder
Van oudsher werden bij Rijen (West-Brabant) grote legeroefeningen gehouden. Bij aanvang van de Belgische opstand concentreerde zich daar een troepenmacht van ongeveer 10.000 man. Het vlagvertoon houdt verband met de wapeninspectie van koning Willem I op 23 juli 1831.
The encampment of Rijen, about 1831
During the Belgian Revolution (1830-1840) 10.000 soldiers of the Dutch army were concentrated near the small village Rijen. The showing of the flags is connected with the inspection of king William I on the 23rd of July 1831.