Degen, Frankrijk, 1793-1809
sierdegen
Gevest gemaakt van zilver met een rechte achterpareerstang met neerwaarts gebogen eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een gedrongen pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle, D-vormige knokkelbeugel die verzonken zit in de gevestknop. Aan het uiteinde van de knokkelbeugel zijn twee (restanten van) merken aanwezig: een haan en het aangezicht van een vrouwenhoofd. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen onder de vingerbeugel twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels krullen naar de stootplaat, maar bereiken deze niet. Op de voorste vingerbeugel staan twee merken: het vrouwenhoofd en een driehoekig merk met daarin een hoorn. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat cirkelvormig stootblok aanwezig. De stootplaat is plat en ovaal. Aan de buitenzijde is de stootplaat versierd met kleine groepjes puntjes met langs de rand een lobmotief. Aan de binnenzijde is de stootplaat, net zoals de rest van het gevest, versierd met diamantknoppen en spiralen die gemaakt lijke n te zijn van getwijnd zilverdraad. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1790-1820). Tussen de stootplaat en de kling is een zilveren gewelft 'stootleder' aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De handgreep is op dezelfde manier versierd als het gevest. Aan de onderzijde van de handgreep zijn meerdere merken aanwezig. Het merk van het vrouwenhoofd en het driehoekige merk, een merk in de vorm van het aangezicht van het mannenhoofd, en een beschadigd ruitvormig merk met hierin een zwaard en de letters "(T) F R". Het laatste merk dat op deze plek staat is een haan.
De gevestknop is olijfvormig en gemaakt van zilver met een ronde doorsnede. De gevestknop is op dezelfde manier versierd als het gevest. Bovenop de gevestknop is een eikelvormige angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 89 (1770-1820).
Het beschadigde merk met de letters is geïnterpreteerd als een Frans makersmerk, waarvan de letters de initialen zijn. Helaas is de specifieke smid onbekend. De merken in de vorm van het vrouwen- en mannenhoofd en de haan zijn Franse belastingsmerken, waarbij de vrouw gebruikt werd tussen 1793-1797 en het mannenhoofd tussen 1803 en 1809. Dit betekend mogelijk dat het gevest eerder is gemaakt, maar pas is afgemaakt in de periode 1803-1809. Het is ook mogelijk dat het merk van het vrouwenhoofd langer door is gebruikt.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde heeft de kling een sterk verhoogde middenrichel terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is versierd met rocailles, wapentrofeeën en blad- en bloemmotieven in lijnets.
Schede gemaakt van zwart leer met een zilveren mondingsband en draagband met draagring. De punt van de schede ontbreekt. De aanwezige banden zijn versierd met sterren en lijnwerk.