Mandhelm, 1180-1225
helm
Mandhelm, 1180-1225.De helm is samengesteld uit drie platen: een voorplaat, achterplaat en bovenplaat.
De bovenplaat heeft een ronde gewelfde vorm en is omgeslagen om de achter- en voorplaat. De omgeslagen rand heeft uitspringende halfronde vormen (1.5- 1.7 cm breed) die op circa 3 cm van elkaar zijn geplaatst. In de halfronde vormen zijn 25 klinknagels ter bevestiging aan de voor- en achterplaat aangebracht. De koppen van de klinknagels hebben een diameter van 5.5-6 mm. Aan de binnenzijde van de bovenplaat zijn in het midden twee markeringen in de vorm van langwerpige driehoeken ingeslagen.
De voor- en achterplaat zijn aan de linker- en rechterzijde aan elkaar bevestigd door middel van 4 klinknagels. Deze klinknagels hebben een diameter van 5.5-6 mm. De ruimte tussen de klinknagels is circa 1.1-1.6 cm. Op de achterplaat zijn drie kleine ronde gaten aangebracht. De gaten varieren in diameter: 4.7, 5 en 5.7 mm. het laatste gat kan door corrosie iets groter zijn geworden. Deze drie gaten diende waarschijnlijk oorspronkelijk voor de bevestiging van een binnenvoering.
De voorplaat twee rechthoekige kijkgaten. Het rechter gat is 4 cm lang en 1.8/ 1.6 cm breed. Het linker gat is 3.9 cm lang en 1.7/1.4. Ieder kant bestaat uit vier rijen van 13 ventilatiegaten (9-10 mm lengte en 2.5-3 mm breedte). In de bovenste rij zijn vier gaten aangebracht en de daaronder liggende rijen drie. Aan de rand van de voorplaat is aan beide zijden ter hoogte van de bovenste rij ventilatiegaten een rond gat (diameter 5 mm) aangebracht. Het gat bevindt zich op 12 mm van de rand. Op de linkerkant is dit gat nog aanwezig, aan de rechterzijde is deze door corrosie verdwenen. Deze twee gaten hebben mogelijk gediend ter bevestiging van een leren riem om de helm op het hoofd te houden. Aan de binnenzijde van de voorplaat staan 3,5 cm boven het linkerooggat vijf kleine markeringen in de vorm van langwerpige driehoeken. Iedere markering is 1 mm breed en 4 mm lang. Deze zijn vergelijkbaar met de twee markeringen die aangebracht zijn op de bovenplaat. Zeer waarschijnlijk betreft het hier markeringen die door de wapensmid werden gebruikt in het productieproces om de verschillende onderdelen te markeren. Deze markeringen komen ook voor op harnassen en helmen uit 16e en 17e eeuw.