Degen, stadhouderlijke garde, 1672-1702
degen
Gevest: van ijzer. Uitwaarts gebogen druppelvormige eindknop aan de achterpareerstang, aan de voorzijde doorlopend in een D-vormige vuistbeugel met verdikking in het midden. In het verlengde van de kling ontspringen uit de pareerstang een vingerbeugel, uitkomend op een dubbele stootplaat met een amandelvormige plaat met gelobde rand tegen het pareerblok. Op het pareerblok aan de linkerzijde zijn de cijfers "68" of "89" ingekrast met aan de basis op de platte zijdes is een versiering van rechthoekjes aanwezig. Deze versiering is ook zichtbaar op de buitenkant van de stootplaat rond de kling, op een apart plaatje aan de binnenzijde van de pareerstang rond de kling en op de eindknop van de pareerstang. De knokkelbeugel is vastgelast aan zwaardknop. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1650-1700). Na dit moment worden deze gevesten van messing gemaakt.Spoelvormige houten greep, ovaal in doorsnede, een Turkse knoop op de boven- en onderzijde. De houten greep is omwonden met gevlochten zilverdraad. De Turkse knopen zijn ook van zilverdraad gemaakt.
Vijgvormige gefacetteerde greepknop met een ronde doorsnede, angelknop en geklonken klingangel. Dit knoptype is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1670-1780).
Kling: recht tweesnijdend en zeskantig in doorsnede, verjongend tot aan de symmetrische punt. Beide zijden van het sterk dragen een paneel met het stadhouderlijk wapen van de familie Oranje-Nassau; eronder staan symmetrische decoraties geëtst met een banderol waarop:"P.V.O." (Prins van Oranje). rondom het familiewapen staat een bandenrol met het devies van de Orde van de Kousenband: 'Honi soit qui mal y pense' (Schande over hem die er kwaad van denkt).
De aanwezigheid van het stadhouderlijke wapen in combinatie met het cijfer op het pareerblok maken het aannemelijk dat dit wapen is gebruikt door een gardesoldaat van de stadhouder. Gezien de datering en de twee stadhouderloze tijdperken (1650-1672 en 1702-1747) kan dit wapen alleen onder stadhouder Willem III zijn gebruikt. Ook de provenance wijst in deze richting. Het object is namelijk afkomstig uit de Koninklijke Verzamelingen.
Is zeer vergelijkbaar aan objectnummer 014146.