Degen met gevest in shakudotechniek, bestemd voor VOC, deels Japanse aanmaak, 1775-1800
degen
Gevest gemaakt van een geblauwde legering van koper en goud, waarbij delen van de beblauwing zijn weggehaald om een bloem- en bladmotief weer te geven, de zogenaamde Shakudo- of tonkingstijl/techniek. Het gevest heeft een neerwaarts gebogen achterpareerstang en opwaarts gebogen voorpareerstang die beiden zijn voorzien van een eindknop. Zowel voor- als achterpareerstang ontspringen uit een pareerblok met een rechthoekige doorsnede. Boven de voorpareerstang ontspringt uit het pareerblok een D-vormige knokkelbeugel. Deze knokkelbeugel is met een schroef bevestigd aan de gevestknop. Onder de voor- en achterpareerstang ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels zijn opgerold onder de stootplaat. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een vierkant, gefacetteerd stootblok aanwezig. De stootplaat is hart-/bootvormig en buigt over de voorpareerstang heen. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 113 (1750-1800).De handgreep is spoelvormig met een ovale doorsnede. De handgreep is eveneens gemaakt in de Shakudo-stijl.
De gevestknop is uivormig met een ronde doorsnede en gemaakt in de Shakudo-stijl. Bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeerd als een omgekeerde Norman knoptype 88 (1775-1800).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Op de eerste 2/3e van de kling is aan de buitenzijde sprake van een sterk verhoogde middenrichel en aan de binnenzijde van een middengeul. Hierdoor heeft dit gedeelte van de kling een driehoekige doorsnede. De laatste 1/3e van de kling heeft een zeshoekige doorsnede. Beide zijden van de klinghiel dragen een paneel met de geëtste tekst:"Abraham / Du Celliee / Mr. / Sourbisseur / francois / sur le Reguliers / Breestaat / pres de la / monnay a / Amsterdam (schrijfletter, ondersteboven, keerzijde in het Nederlands)". Deze Abraham Du Celliée was een zwaardveger die actief was vanaf de Breestraat in Amsterdam vanaf 1768. Van hem zijn ook degens bekend waarop zijn werkplaats aan de Kalverstraat. Wanneer deze verhuizing van zijn zaak heeft plaatsgevonden, is onbekend. Ook de overlijdensdatum van Abraham is vooralsnog onbekend.