Degen, Parijs/Solingen, 1730-1750
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts gebogen achterpareerstang, eindigend in een gestilleerde drakenkop. De achterpareerstang onstpringt uit een pareerblok dat is versierd met gebeitelde bloemen en rocailles. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een hoekige D-vormige knokkelbeugel die in het verdikte midden is versierd met een draak met daaromheen schubben. De knokkelbeugel is verzonken in de zwaardknop. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staat er niet mee in verbinding. De vingerbeugels staan met een extra stang ook in verbinding met respectievelijk de achterpareerstang en de knokkelbeugel. Op de rechterzijde van de voorste pareerstang zijn de restanten van twee merken aanwezig. De stootplaat is symmetrisch en 8-vormig uitgevoerd. In het centrum is de stootplaat versierd met rocailles met centraal op beide zijden bloemmotieven. De rand van de stootplaat is versierd met schubben en draken. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1700-1750), waarbij de versierstijl kan worden getypeerd als Rococco-stijl (populair tussen 1730 en 1760). Tussen de stootplaat en de kling is een (restant van een) rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De handgreep is op eenzelfde manier versierd als het gevest met centraal gelegen bloemmotieven omringt door draken, schubben en rocialles.
De gevestknop is uivormig en gemaakt van zilver met een ovale doorsnede. De knop is op eenzelfde manier versierd als het gevest. Bovenop de knop is een angelknop aanwezig. De gevestknop is geïdentificeed als een Norman knoptype 88 (1700-1780).
De restanten van de zilvermerken, in combinatie van de versierstijl van het gevest, wijzen op een zilversmid/zwaardveger uit Parijs. Een preciezere datering en identificatie is echter vooralsnog niet mogelijk.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met een overwegend zeshoekige doorsnede. Op het sterk van de kling is een middengeul aanwezig met daarin de tekst:"TOMAS AIALA"; keerzijde:"EN TOLEDO" met aan de onderzijde van de middengeul een anker. Deze inscriptie moet de indruk wekken dat de kling is gemaakt door Tomas Aiala uit Toledo. Dit is echter geen originele Toledokling, maar een kling uit Solingen waarvan de indruk gewekt moet worden dat deze uit Toledo komt.