Degen met shakudo- of tonkinggevest, Japanse makelij in opdracht van VOC, 1750-1780
degen
Gevest gemaakt van een geblauwde legering van koper en goud, de zogenaamde Shakudo- of tonkingstijl, waarbij door het verwijderen van de verblauwing een decoratief bloem- en bladpatroon op het gevest is aangebracht. Het gevest heeft een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok met een ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een hoekige D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel zit verzonken in de gevestknop. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot aan de stootplaat, maar staan er niet mee in verbinding. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een gefacetteerd, rechthoekig stootblok aanwezig. De stootplaat is symmetrisch 8-vormig uitgevoerd, waarbij de rechterhelft iets groter is. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1750-1800).De handgreep is spoelvormig en gemaakt in de Shakudo- of tonkingstijl met een ovale doorsnede.
De gevestknop is uivormig met een ronde doorsnede en is gemaakt in de Shakudo- of tonkingstijl. De knop is op dezefdle manier versierd als het gevest en is bedekt met een angelknop. De gevestknop is geïdentificeerd als een omgekeerde Norman knoptype 88 (1750-1780).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. Aan de buitenzijde van de kling is sprake van een sterk verhoogde middenrichel, terwijl aan de binnenzijde sprake is van een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. De kling is in het verleden versierd geweest, maar deze versiering is in de loop der tijd verdwenen.