Degen, Italië, 1700-1750
degen
Gevest: van ijzer. Neerwaarts buigende achter- en opwaarts buigende voorpareerstang. De pareerstang eindigt aan beide zijden in een verdikking dat is vormgegeven als een gestileerde draak met schubben over de rest van de pareerstang. Uit de voorste pareerstang ontspringt een D-vormige vuistbeugel. Halverwege de vuistbeugel is een verdikking aanwezig dat is vormgegeven als een gestileerd menselijk figuur. De pareerstangen staan met elkaar in verbinding via een ijzeren pareerblok met een rechthoekige doorsnede. Op de brede zijde is op een kant een ruiterfiguur uitgebeiteld en op de andere zijde Sint Joris en de draak. Op de korte zijden zijn andere menselijke figuren zichtbaar. Op het punt waar de pareerstangen verbinding maken met het pareerblok ontspringen twee vingerstangen die tot aan de stootplaat reiken, maar staan er niet mee in verbinding. De vingerbeugels zijn vormgegeven als menselijke figuren. De stootplaat is 8-vormig en symmetrisch uitgevoerd, hoewel de rechterzijde iets groter is. De stootplaat ligt ingeklemd tussen het pareerblok en de kling en is op de buitenzijde versierd met uitgebeitelde ruitermotieven. Aan de binnenzijde zijn bomen ingegraveerd. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1700-1750).Spoelvormige houten greep met een ovale doorsnede, waarbij de korte kanten zijn afgevlakt. De greep is grof omwonden met gevlochten zilverdraad met daartussen een combinatie van getwijnd zilverdraad en koperdraad. Aan beide uiteinden van de greep is een Turkse knoop van zilverdraad aanwezig.
De uitvormige zwaardknop is gemaakt van ijzer en heeft een ovale doorsnede. De vuistbeugel staat in verbinding met de knop doordat deze in een gaatje in de knop is ingebracht. De knop is versierd met gebeitelde ruiterfiguren en een angelknop. De knop is geïdentificeerd als een Norman knoptype 88 (1700-1775).
De kling is gemaakt van ijzer, recht en tweesnijdend. Aan de basis van de kling is een stootleer aanwezig. Tot 1/3 van de kling is deze relatief breed en zijn drie geulen aangebracht met meerdere openingen in elke geul. Op 1/3e versmald de kling en loopt de middengeul nog enkele centimeters door. Aan het eind van de middengeul is de inscriptie "Spinola" aangebracht met daarboven een klein bloemmotief. Vanaf dit punt is de doorsnede van de kling ovaal. Dit type kling staat bekend als "A la Colichemarde" en was populair tussen 1680 en 1750. Mogelijk is dit zwaard eigendom geweest van een van de leden van de familie Spinola, maar dit kan niet met zekerheid worden vastgesteld.