Degen met shakudo-gevest, Japanse makelij in opdracht van VOC, 1775-1799
degen
Gevest gemaakt van een geblauwde legering van goud, koper en antimoon, waarbij door het selectief weghalen van de verblauwing een decoratief patroon overblijft, de zogenaamde Shakudo- of tonkingstijl/-techniek. In dit geval is het gevest ajourgewerkt en voorzien van diermotieven van geelkoper en zwarte ranken. Het gevest is voorzien van een neerwaarts gebogen achterpareerstang met eindknop. De achterpareerstang ontspringt uit een pareerblok met een ovale doorsnede. Uit de andere zijde van het pareerblok onspringt een D-vormige knokkelbeugel die is verzonken in de gevestknop. Onder de achterpareerstang en de knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels krullen onder de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Tussen het pareerblok en de stootplaat is een rechthoekig gefacetteerd stootblok aanwezig. De stootplaat is hart-/bootvormig met een uitsparing bij de punt waar een eventuele voorpareerstang tussen had gepast. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 113 (1750-1800). Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig met een ovale doorsnede, gemaakt in de Shakudo-stijl en is ajourgewerkt. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een goudkoperen band aanwezig waarin geometrische patronen zijn geëtst.
De gevestknop is uivormig met een ronde doorsnede en is gemaakt in de ajourgewerkte Shakudostijl. Bovenop de gevestknop is een messing angelknop. Bovenop de angelknop de klinking van de angel zichtbaar, terwijl de angelknop ook nog haaks op de angelrichting is doorboort. Door deze doorboring is schroefdraad op de angel te zien. Deze messing angelknop is waarschijnlijk door een Nederlandse zwaardveger op de degen/het gevest geschroefd om daarna de angel te klinken. De gevestknop is geïdentificeerd als een omgekeerde Norman knoptype 88 (1775-1800).
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer met aan de buitenzijde een sterk verhoogde middenrichel en aan de binnenzijde een middengeul. Hierdoor heeft de kling een driehoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en versierd met vergulde florale motieven en wapentrofeeën. Op de binnenzijde is een klein verguld paneel aanwezig waarin de initialen "AK" zijn aangebracht.