Degen, Parijs, 1798-1809
degen
Gevest gemaakt van zilver met een neerwaarts en met de klok meegebogen achterpareerstang. De achterpareerstang eindigt in een horizontaal georiënteerde schijfknop met bloemmotief die tegen de stootplaat aan ligt. De achterpareerstang ontspringt uit een vaasvormig pareerblok met een afgerond rechthoekige doorsnede. Het pareerblok is versierd met gechiselleerde korenaren. Uit de andere zijde van het pareerblok ontspringt een bolle D-vormige knokkelbeugel. De knokkelbeugel is licht gefacetteerd en is verzonken in de knokkelbeugel. Op het verdikte midden van de knokkelbeugel is een gechiselleerde korenaar aanwezig. Aan het uiteinde van de knokkelbeugel zijn twee zilvermerken aanwezig: het aangezicht van een mannenhoofd en het zijaanzicht van een haan. Onder de achterpareerstang en knokkelbeugel ontspringen uit het pareerblok twee vingerbeugels. Deze vingerbeugels reiken tot halverwege de stootplaat en staan er niet mee in verbinding. Op de achterste vingerbeugel zijn de restanten van twee merken aanwezig: het restant van een makersmerk waarvan de letter A nog leesbaar is, en het aangezicht van een vrouwenhoofd. Tussen de stootplaat en het pareerblok is een plat, ajourgewerk ovaal stootblok aanwezig die is voorzien van stralen. De stootplaat is plat en ovaal uitgevoerd. De buitenzijde is spaarzaam versierd met twee groeven parallel aan de rand en een gestylleerde korenaarband. De binnenzijde is langs de rand versierd met gechisseleerde korenaren en een kabelrand. Het gevest is geïdentificeerd als een Norman gevesttype 112 (1770-1820). De twee merken in de vorm van het mannenhoofd en de de haan zijn Franse (en specifiek Parijse) belastings- en kwaliteitsmerken die werden gebruikt in de periode 1798-1809. Het merk van het vrouwenhoofd daarentegen is een onofficieel merk dat werd gebruikt tussen 1793 en 1798. Tussen de stootplaat en de kling is een rood vilten stootleder aanwezig.De handgreep is spoelvormig en gemaakt van hout met een rechthoekige doorsnede. De handgreep is omwikkeld met een combinatie van zilverband en getwijnd zilverdraad. Aan de boven- en onderzijde van de handgreep is een Turkse knoop van getwijnd zilverdraad aanwezig.
De gevestknop is zeshoekig op een standvoet en gemaakt van zilver met een rechthoekige doorsnede. Aan de buitenzijdes is een versiering in de vorm van een gechisseleerde korenaar aanwezig en aan de smalle zijdes een vierkante gestylleerde bloem in lijnets. Bovenop de gevestknop is een angelknop aanwezig die is vormgegeven als een bloem. Dit gevestknoptype is tot op heden onbekend. Op de standvoet van de gevestknop is een klein zilvermerk aanwezig in de vorm van een fasces. Dit merk werd eveneens gebruikt in Frankrijk in de periode 1798-1809, maar dan voor kleine objecten.
De kling is recht, tweesnijdend en gemaakt van ijzer. De kling heeft een zeshoekige doorsnede. Het sterk van de kling is geblauwd en verder versierd met rocailles en moresken in goudets.