Reliekenkastje van kapitein der Artillerie C.D.A. Schutter (1796-1832)
reliek
Inhoud van het reliekenkastje: twee goudgalon epauletten, patroontas met zwartlederen bandelier (giberne) waarop twee koperen ruimnaalden achter schildje en koperen granaat op tasdeksel, een sabelkwast, een rode sjakopluim, twee dubbele kwasten, drie onderscheidingen (MWO, medaille Citadel, Metalen Kruis), ovaal massief stuk ijzer waarop arceringen, bestek (tinnen vork waarop initialen 'E.W.', lepel waarop 'D467', spies), rode pluim van sjako, een in papier gewikkeld stukje stof met opschrift; "'Stuk van de wapenrok, waarin de Kapit: Schutter der Artillerie op de Citadel van Antwerpen is gesneuveld.' Het stuk papier waarin 't gepakt was is zoekgeraakt - Doch ik heb 't zelf in handen gehad. Mijn grootvader Verschoor had er bovenstaande regels opgeschreven en heeft 't stuk later persoonlijk van de Citadel v. Antwerpen, als souvenir aan zijn vriend Schutter meegebracht." Daaronder: ' Amsterdam, 12 Jan: 1888 J.G.W. Verschoor 23 Bat.1e Reg.Inf.' Aan achterzijde lijst portretminiatuur in eveneens op papier in inkt handgeschreven: 'C.D.A. Schutter, Kapt. der Artillerie. Roemvol, bij het handhaven van 's-Konings en Nederlandsch Eer, den (...) December 1832 op de Citadel van Antwerpen, strijdende tegen Fransche overmacht, gesneuveld. - was gehuwd met (...) Bodel.' Een vrijwel identieke tekst staat op een los, in de vitrinekast liggend stukje karton geschreven.Het ensemble (obj.nr 067738) bevindt zich in een authentieke, van binnen gestoffeerde vitrinekast met scharnierende deksel in vorm van schilderijlijst waarvan de glazen ruit ontbreekt.
NB Een identiek geschilderd olieverfportret van C.D.A. Schutter bevindt zich in de collectie van Stedelijk Museum Het Prinsenhof Delft.
Schutter werd op bastion Hernando ter aarde besteld. Ook daar zijn de onderscheidingen postuum bijgeschilderd. Schutter sneuvelde in december 1832. De MWO werd hem posthuum op 11 jan 1833 uitgereikt. Later lieten de officieren van de Artillerie een gedenkplaat voor hem en zijn vriend Van Hoey plaatsen in de Nieuwe Kerk te Delft. Literatuur: W.P.R.A. Cappers, ‘Gedenkstenen voor het sterven in stilte. Een geschiedenis betreffende het doodgaan van militairen uit het Nederlandse leger in de periode 1740-1839’, MSMG 10 (1987) 65.